Girona

Detingut l'alcalde de Sant Hilari Sacalm en relació amb una trama de suborns

L'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, l'han detingut per la seva suposada implicació en una trama de suborns per a l'adjudicació de serveis públics. Agents duaners de l'Agència Tributària han escorcollat durant més de 10 hores l'Ajuntament, la seu del Consell Comarcal de la Selva, la de l'oficina de recaptació d'impostos de la Diputació de Girona i les dependències del Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona, així com els domicilis de dos empresaris també detinguts en relació amb el cas, a Lloret de Mar.

RedaccióActualitzat
El Servei de Vigilància Duanera ha detingut aquest dijous l'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CiU), per la seva suposada vinculació en una trama de suborns entre polítics i empresaris per a l'adjudicació de serveis públics. La detenció s'ha fet a partir de la investigació sobre l'"operació Pokémon", amb l'epicentre a Galícia, que instrueix la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara. La ramificació d'aquest cas s'ha batejat amb el nom d'Operació Manga.

A més de Robert Fauria han estat arrestades, dins de la mateixa operació, tres persones més a Catalunya. Es tracta del cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva i de l'apoderat i l'administrador de l'empresa GRS Arc Local, una consultora que dóna servei a administracions locals. Fora de Catalunya, han detingut també el regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Santiago, Albino Sánchez Aldrey (PP). Està previst que els quatre detinguts declarin divendres davant de la jutge de Lugo que instrueix el cas.

Agents de Servei de Vigilància Duanera han escorcollat quatre dependències d'institucions públiques en relació amb el cas. En concret, han entrat tant a l'Ajuntament com al Consell Comarcal de la Selva, a Santa Coloma de Farners, que presideix el mateix Fauria. Els escorcolls s'han allargat més de deu hores i l'últim ha acabat a les 6 de la tarda tocades. Els agents també han revisat les dependències de l'empresa GRS i el domicili dels dos empresaris detinguts, a Lloret de Mar.

Els agents duaners s'han presentat als quatre llocs a les vuit del matí i han reunit tots els treballadors en una sala, on els han demanat que no fessin servir els mòbils. Mentre tots els treballadors estaven aïllats, els agents han aprofitat per demanar expedients de diverses contractacions i han copiat informació emmagatzemada al disc dur d'alguns ordinadors. L'objectiu, trobar documentació de les contractacions i adjudicacions públiques entre el 2008 i el 2010.

L'escorcoll a l'Ajuntament ha començat a primera hora. Fauria ha sortit del consistori, custodiat per agents duaners, a un quart de quatre de la tarda, amb posat seriós i sense emmanillar. Després ha presenciat la inspecció al Consell Comarcal de la Selva, que és el que més ha durat. A partir del migdia, alguns dels treballadors aïllats han pogut sortir i, a les dues del migdia, només hi quedaven el gerent, l'interventor, el secretari, la tresorera i els responsables de gestió econòmica i de personal. Tots han declinat fer declaracions perquè estaven "molt afectats" pels fets.

També s'ha fet un escorcoll judicial a oficines del Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona, que ha acabat a les cinc de la tarda, i, fins a les 2 del migdia, a la seu de Xaloc, l'organisme recaptador d'impostos de la Diputació de Girona, el germen de la futura Agència Tributària de Catalunya. En aquests dos llocs, un cartell informava que les oficines estaran tancades fins a nou avís. Els agents s'haurien endut, a més de capses amb documentació, el telèfon mòbil del gerent del Patronat.

L'operació està sota secret de sumari.

Homs: "Queda la sensació que no parem de tenir ensurts"

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha apel·lat aquest dijous a la presumpció d'innocència de l'alcalde de Sant Hilari, tot i que ha admès que hi ha un degoteig de casos. "Ja veurem com evoluciona, però queda aquesta sensació, pel cúmul de casos, que no parem de tenir ensurts", ha reconegut. Després de remarcar que casos com aquest li provoquen "sorpresa perquè no te'ls esperes", el conseller ha recordat que tothom és innocent fins que no es demostra el contrari.

Homs ha demanat a la classe política que reaccioni: "O espavilem ràpid o la sensació de desmanec general acabarà imperant". Homs confia que la cimera anticorrupció i les ponències de les lleis electorals i de transparència donin els seus fruits. Homs ha fet aquests declaracions en una roda de premsa després de la reunió del patronat Catalunya Món-Consell de la Diplomacia Pública.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut