Angela Merkel
Angela Merkel
Berlín

La zona euro s'enfonsa en la recessió, la segona en tres anys

L'economia europea no aixeca el cap. Les últimes dades revelen que el conjunt de la zona euro s'enfonsa en la recessió, la segona en tres anys. L'activitat econòmica a la zona euro va experimentar en l'últim trimestre del 2012 una contracció del 0,6% respecte als tres mesos anteriors.

RedaccióActualitzat
L'economia europea no aixeca el cap. Les últimes dades revelen que el conjunt de la zona euro s'enfonsa en la recessió, la segona en tres anys. L'activitat econòmica a la zona euro va experimentar en l'últim trimestre del 2012 una contracció del 0,6% respecte als tres mesos anteriors, quan havia baixat un 0,1%, fet que suposa encadenar tres trimestres consecutius amb caigudes del PIB, segons la primera estimació de la dada avançada per l'oficina comunitària d'estadística, Eurostat.

En termes interanuals, el PIB de l'eurozona ha retrocedit un 0,9%, i ha accelerat la caiguda del 0,6% dels tres mesos anteriors, del 0,5% en el segon trimestre i del 0,1% del primer trimestre. D'aquesta manera, en el conjunt del 2012 l'activitat econòmica de la zona euro va registrar una contracció de mig punt percentual, enfront de l'expansió del 1,5% en l'exercici 2011.

En el conjunt de la UE, el PIB del quart trimestre va retrocedir un 0,5% respecte als tres mesos anteriors, quan havia crescut un 0,1%, mentre que va baixar un 0,6% en termes interanuals. En el conjunt del 2012, l'activitat econòmica dels Vint-i-set va registrar una contracció del 0,3%.

Entre els països de l'eurozona només Estònia (+0,9%) i Eslovàquia (+0,2%) han aconseguit mantenir una certa expansió de la seva activitat, encara que a menor ritme que en el tercer trimestre, mentre les caigudes més notables s'observen a Portugal (-1,8%), Itàlia (-0,9%) i Espanya (-0,7%).

D'aquesta manera, 6 dels 17 membres de l'eurozona (Espanya, Itàlia, Xipre, Països Baixos, Portugal i Finlàndia) es trobaven en recessió en el quart trimestre, a més de Grècia i Eslovènia, mentre Luxemburg, que ja va registrar una contracció de l'activitat en el tercer trimestre, encara no ha presentat les seves dades del quart trimestre, de manera que fins a un total de nou països de l'euro podrien haver tancat el 2012 en recessió.

Els dos motors de la moneda única tampoc no se n'escapen. La reculada d'Alemanya és la major des de l'inici de la crisi financera. Malgrat la caiguda de l'últim tram de l'any passat, el PIB alemany va tancar el 2012 amb un creixement del 0,7%. Tot i el mal final d'any, el govern d'Angela Merkel dóna per superada aquesta fase de debilitat econòmica i es mostra optimista sobre l'evolució durant aquest any i sobretot a partir del 2014. Pel que fa a l'economia francesa, la reculada del seu PIB entre l'octubre i el desembre va ser del 0,3% i tanca l'any amb creixement nul, segons ha informat l'institut francès d'estadística.
Anar al contingut