El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, durant el seu discurs d'aquest dijous. (Foto: ACN)
El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, durant el seu discurs d'aquest dijous. (Foto: ACN)
Barcelona

Foment demana unitat i centrar els esforços a crear un entorn favorable al creixement empresarial

Joaquim Gay de Montellà ha reclamat unitat i diàleg entre empresaris, administracions i sindicats per tal que "tots els esforços" es dirigeixin a generar "un entorn propici per a l'activitat empresarial".

RedaccióActualitzat
El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha reclamat unitat i diàleg entre empresaris, administracions i sindicats per tal que "tots els esforços" es dirigeixin a generar "un entorn propici per a l'activitat empresarial". En el discurs de clausura de l'acte "Anem per feina", celebrat a la seu de la patronal, que s'ha centrat sobretot en la reivindicació del paper de l'empresariat per sortir de la crisi i ha evitat el debat polític.

Gay de Montellà ha reclamat un "pacte per al creixement" que inclogui mesures urgents per mobilitzar les capacitats productives i reformes estructurals i ha demanat acords amplis en els àmbits de la Unió Europea, de l'estat i de Catalunya per aconseguir un creixement estable. Entre aquestes mesures, ha destacat que cal recuperar el finançament de les empreses, per la qual cosa ha proposat que s'utilitzin els fons sobrants no aplicats per al sanejament bancari i, si és necessari, recórrer al Mecanisme d'Estabilitat Europea per obtenir més recursos. Entre les reformes estructurals, també ha assenyalat la necessitat de lluitar contra l'economia submergida, simplificar la legislació fiscal per a les pimes, augmentar la productivitat de la funció pública i potenciar la política industrial i el desenvolupament sostenible, entre d'altres.

El president de Foment també s'ha referit als recents escàndols de corrupció i ha reclamat "transparència i diàleg actiu" per prevenir actituds corruptes dels membres i els directius de les organitzacions polítiques: "més enllà dels mecanismes de control, l'honradesa i el prestigi social d'una organització van molt lligats a les actituds personals i, molt especialment, dels seus directius.

"Al marge de posicionaments polítics"

Per la seva banda, el president de Fepime, Eusebi Cima, ha volgut deixar clar que l'acte s'ha convocat "al marge de posicionaments polítics" i que el seu objectiu no és cap altre que expressar la preocupació de l'empresariat per la situació actual i participar en la solució del problema. Cima ha assenyalat que vivim un moment "excepcional", que, per tant, requereix "mesures excepcionals".

Cima ha subratllat que, més que mai, ara resulta necessari lluitar contra el frau i l'economia submergida, ha criticat les pujades d'impostos i l'obsessió per reduir el dèficit i ha exigit una "política amb majúscules", perquè els últims anys "les coses no s'han fet bé". "Cal afrontar els problemes amb altura de mires i no mirant-se el melic de les pròximes eleccions", ha manifestat el president de Fepime, que ha instat els "responsables del país" a "posar-se les piles", assumir la seva responsabilitat i "posar fil a l'agulla".

Malgrat les importants baixes de l'acte, prop de 450 empresaris s'han reunit a la històrica seu de Foment, entre els quals hi havia Joan Gaspart, Carmen Mur, Joan Castells, Enric Reina o Miquel Ángel Fraile. El presentador i conductor de la trobada ha estat el periodista Manel Fuentes.


Anar al contingut