Moscou

Més d'un miler de ferits en caure un meteorit als Urals

La desintegració del cos celeste ha provocat una pluja de fragments incandescents i una gran ona expansiva que ha trencat vidres de cases i ha fet engegar les alarmes dels automòbils.

RedaccióActualitzat
Més d'un miler de persones, entre les quals hi ha 200 nens, han resultat ferides a Rússia en caure un meteorit a la regió dels Urals. La majoria tenen ferides lleus a causa dels vidres trencats per l'ona expansiva. Les xifres oficials sobre les persones hospitalitzades oscil·len entre les 34 i les 112, entre les quals n'hi ha diverses que es troben en estat "greu".

En entrar a l'atmosfera, el meteorit ha explotat i s'ha desintegrat a les capes baixes, a uns 10.000 metres d'altitud. L'esclat ha il·luminat el cel i ha deixat un estel de fum visible en una àmplia zona dels Urals i de Sibèria. Com a mesura de precaució, les autoritats han tallat el subministrament de gas (en ple hivern rus) a centenars de llars de la regió, on a gairebé 3.000 edificis hi ha hagut desperfectes i s'han mobilitzat uns 20.000 treballadors dels serveis d'emergències.

La desintegració del cos celeste ha provocat una pluja de fragments incandescents i una gran ona expansiva que ha trencat vidres de cases i ha fet engegar les alarmes dels automòbils. Fins i tot ha fet destrosses a alguns edificis, com una fàbrica de zinc a Čel'abinsk, on el sostre s'ha desplomat.

El meteorit ha caigut a uns 80 quilòmetres de la ciutat de Satka, la capital del districte del mateix nom, segons ha explicat un portaveu del Ministeri de l'Interior a l'agència oficial russa RIA-Novosti.

Els fragments de meteorit que han fet impacte a diversos punts de la zona han fet saltar els vidres de les finestres. "Se sap que hi ha ferits a causa del trencament dels vidres", ha explicat el portaveu. Fins ara, no se sap que ningú hagi rebut directament l'impacte de cap d'aquests rocs.

Els ferits són habitants de la mateixa ciutat de Satka i també persones que eren en alguns edificis i en una escola de Čel'abinsk, capital de la regió homònima.
 
Alguns mitjans locals han informat sobre una pluja de meteorits, però la portaveu del Ministeri de Rússia per a Situacions d'Emergència, Elena Smirni, ha precisat a l'agència Interfax que "no ha estat una pluja de meteorits, sinó un meteorit que s'ha desintegrat a les capes baixes de l'atmosfera". Segons ha afegit, l'ona expansiva provocada per la caiguda del cos celeste ha fet saltar vidres "en alguns habitatges de la regió".

La portaveu ministerial també ha informat que la caiguda del meteorit no ha influït en els nivells de radiació, que es mantenen dins dels paràmetres habituals per a la regió. Segons RIA-Novosti, les autoritats de Čel'abinsk han ordenat doblar la presència policial als carrers de les ciutats de la regió.

Els fets han pogut ser captats per videoaficionats, que els han compartit i els han penjat a la xarxa. A continuació, teniu dues mostres dels millors vídeos del meteorit que hem trobat.



En aquest es pot sentir una forta explosió al pas del meteorit:

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut