Barcelona

Desenes de milers de persones clamen a Barcelona per la dació en pagament després d'aconseguir que es debati al Congrés

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha tornat a sortir al carrer. A Barcelona i a mig centenar més de ciutats de l'estat. Ho ha fet per defensar la dació en pagament i per reclamar una nova llei perquè l'actual és "injusta". La marxa ha arribat després d'aconseguir portar el debat al Congrés.

RedaccióActualitzat
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha tornat al carrer. Ho ha fet a Barcelona i a mig centenar més de ciutats de l'estat per defensar la dació en pagament i reivindicar el dret a l'habitatge, la fi dels desnonaments i els lloguers socials.

Amb el lema "Pel dret a l'habitatge i contra el genocidi financer", la PAH ha fet una crida a la mobilització a Barcelona, Madrid, Bilbao, Sant Sebastià, Granada, Logronyo, Lanzarote, Palma, Múrcia, Santander, València, Valladolid, Zamora, Saragossa, Albacete, Alacant, Sevilla i Huelva, entre altres. Les marxes en una cinquantena de ciutats s'ha fet de manera coordinada a partir de les cinc de la tarda. A la de Barcelona, s'hi han sumat els sindicats, alguns partits polítics i nombroses entitats. La PAH ha aconseguit traspassar fronteres i el crit de protesta és viu també a Londres i a la ciutat flamenca de Malines.

A Barcelona, "sí que es pot"

Els manifestants ja es podien comptar per milers minuts abans de començar la manifestació. Han arribat puntuals a la plaça Universitat i han començat a caminar a quarts de sis de la tarda per la Gran Via cap al carrer Urgell, on té previst acabar, davant la seu del Partit Popular amb la lectura d'un manifest i la reinvindicació d'una nova llei. Crits i consignes a favor de la dació en pagament i contra el sistema polític i bancari han han estat, juntament amb el to lúdic i festiu, les característiques d'aquesta congregació on totes les esperances han estat posades en un sol desig que es repeteix i que també s'ha pogut sentir, amb especial èmfasi, entre els crits dels participants: "Sí que es pot".

La mobilització ha arribat després que el Congrés va acceptar a tràmit la iniciativa legislativa popular (ILP), promoguda per la PAH, sindicats, organitzacions veïnals i ONGs per implantar canvis legals com la dació en pagament amb caràcter retroactiu, la moratòria dels desnonaments i del lloguer social en els habitatges buits. Segons els organitzadors, hi han participa entre 60.000 i 80.000 persones. Segons la Guàrdia Urbana, 12.500. Sigui com sigui, la de Barcelona ha estat la més nombrosa de totes les manifestacions celebrades arreu de l'estat, amb decenes de milers de persones que han volgut fer sentir la seva veu i també mostrar la seva solidaritat amb tantes altres famílies que han hagut de deixar casa seva.

La presidenta de la PAH, Ada Colau, ha assegurat que només la pressió social serà capaç de contrarrestar el poder que té el "lobby" financer al Congrés dels Diputats. Colau ha recordat que la "victòria" de dimarts -quan el PP va canviar d'opinió i va acceptar la tramitació de la ILP- és conseqüència, precisament, de la mobilització ciutadana. La PAH ha insistit que no renunciarà a les propostes incloses en la ILP perquè només són mesures "de mínims".

En un manifest al seu web, la PAH ha apuntat que continua "caminant" per defensar i exigir el dret a l'habitatge, perquè, segons el seu parer, a Espanya està "vulnerat". També ha volgut denunciar la situació "dramàtica" a la qual "es condemna milers de famílies que no poden pagar la hipoteca o el lloguer". Ha qualificat la situació de "greu i urgent" i ha reiterat que la llei actual és "injusta" perquè tota la responsabilitat recau "sobre la part més vulnerable", mentre que els governs destinen "milers de milions d'euros en ajudes públiques a la banca sense cap mena de contraprestació".

Multitudinària manifestació a Madrid

Important, també, ha estat la manifestació de Madrid, on la PAH ha subtatllat "els abusos" de les entitats financeres i "la complicitat" del govern espanyol, "que els dóna cobertura amb una llei injusta amb la que tota la resposabilitat recau sobre la part més vulnerable", mentre destina milers de milions d'euros en ajudes públiques a la banca sense cap tipus de contraprestació.

La portaveu de la PAH, Felicidad Velázquez, ha justificat aquestes manifestacions malgrat la darrera decisió del Congrés perquè la ILP "l'altre dia només es va acceptar a tràmit, però queda tot un procés per davant en què veritablement no tenim moltes esperances". Velázquez ha denunciat que el govern només mira "els bancs".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut