Kosovo ha estat reconegut fins ara per 98 dels 193 països de les Nacions Unides
Kosovo commemora els cinc anys de la proclamació d'independència
Pristina

La República de Kosovo commemora els cinc anys de la proclamació d'independència

La República de Kosovo commemora els cinc anys de la proclamació d'independència, aconseguida després d'una guerra amb Sèrbia en què va intervenir l'OTAN.

RedaccióActualitzat
La República de Kosovo commemora aquest diumenge els cinc anys de la proclamació d'independència, aconseguida després d'una guerra amb Sèrbia en què va intervenir l'OTAN. La celebració ha començat amb un homenatge als morts en el conflicte i amb una desfilada militar de les forces de seguretat, aplaudides per milers de persones. El president kosovar, Atifete Jahjaga, ha dit que la independència és irrefutable i irreversible, i el primer ministre, Hashim Thaçi, ha expressat la voluntat d'integrar-se a l'Aliança Atlàntica, a més de la Unió Europea. Fins ara, uns cent estats han reconegut la independència de Kosovo, mentre que altres, com Rússia, la Xina, l'Índia i Espanya, no ho han fet. La població celebra l'aniversari, tot i l'elevat índex d'atur, especialment entre els joves.

Pristina confia que Sèrbia reconeixerà Kosovo, encara que Belgrad ho rebutja
 
Thaçi s'ha mostrat confiat que Kosovo serà reconeguda, finalment per Sèrbia, tot i que Belgrad segueix rebutjant de ple aquesta possibilitat. En al·ludir al diàleg en curs amb el seu homòleg serbi, Ivica Dacic, en les converses iniciades l'octubre passat amb mediació de la responsable d'Exteriors de la Unió Europea (UE), Catherine Ashton, Thaçi ha assegurat que el seu país està generant pau, estabilitat i bon veïnatge als Balcans. Tanmateix, malgrat alguns progressos en la cooperació amb les autoritats albanokosovars per part de Belgrad, no hi ha hagut el més mínim senyal que Sèrbia pugui reconèixer oficialment la sobirania del jove país que encara considera part del seu territori.

"Sèrbia no ha reconegut l'anomenat Kosovo independent i no ho farà mai", ha subratllat en un comunicat el govern serbi. En la nota, Belgrad insta la comunitat internacional a acceptar que sense el vistiplau de Sèrbia i dels serbis que viuen a Kosovo no hi pot haver una solució justa i duradora.

Tots dos primers ministres es reuniran la setmana que ve a Brussel·les per mantenir una reunió de dos dies centrada en els problemes del nord on la població és majoritàriament sèrbia i rebutja les autoritats de Pristina. Belgrad aspira a aconseguir un grau major d'autonomia per als serbis del nord kosovar, però la presidenta de Kosovo, Atifete Jahajaga, ha insistit que no és possible una solució que violi l'actual Constitució del petit país.

Un gest simbòlic

En el monument de la independència de Kosovo, les set lletres grogues gegants de la paraula "newborn", han aparegut pintades amb les banderes de tots els països que han reconegut a aquesta nació. En un gest simbòlic, el dissenyador del monument, Fisnik Ismajli, i un grup de civils han deixat cinc banderes en blanc amb els noms dels estats membres de la Unió Europea que fins ara no han reconegut la sobirania kosovar: Xipre, Grècia, Eslovàquia, Romania i Espanya.

Kosovo ha estat reconegut fins ara per 98 dels 193 països de les Nacions Unides.


Anar al contingut