Barcelona

CiU i ERC portaran al Congrés la possible relació entre el CNI i Método 3

Josep Antoni Duran i Lleida, líder de CiU al Congrés, ha assegurat que "el que està passant no és normal, hi ha una sèrie de fets estranys", en referència a una possible relació entre l'aparició dels casos de presumpte espionatge i el procés sobiranista a Catalunya. ERC, per la seva banda, assegura que "si això fos així, seria un escàndol". Fonts del CNI neguen cap relació amb l'agència Método 3 i asseguren que els seus responsables compareixeran al Congrés, si se'ls crida.

RedaccióActualitzat
La sèrie sobre la presumpta xarxa d'espionatge al si de la política catalana viu un altre episodi amb un personatge nou: el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). Convergència i Unió ha demanat la compareixença al Congrés dels Diputats del director general de l'espionatge espanyol perquè expliqui si té cap relació amb Método 3, l'agència de detectius que hauria fet les suposades escoltes. Josep Antoni Duran Lleida, líder de CiU al Congrés, ha assegurat que "el que està passant no és normal, hi ha una sèrie de fets estranys", en referència a una possible relació entre l'aparició dels casos de presumpte espionatge i el procés sobiranista a Catalunya.

Duran i Lleida, que també ha reiterat que "de cap de les maneres ni CDC ha espiat membres de CDC ni ha fet espionatge de cap dirigent d'UDC", ha recordat, tot i això, que la sol·licitud de compareixença de Sanz té poques opcions de prosperar, ja que l'ha d'aprovar la Mesa del Congrés i el PP hi té majoria.

ERC prepara una bateria de preguntes

Des d'Esquerra Republicana de Catalunya, la seva portaveu, Anna Simó, també s'ha referit a la possible utilització del CNI contra el procés sobiranista de Catalunya, a través de l'espionatge de polítics, empresaris i periodistes. "Si això fos així, seria un escàndol", ha afirmat la portaveu republicana, que ja ha presentat al Congrés una bateria de preguntes sobre la qüestió.

Tot plegat, arran de la piulada a Twitter de José Manuel Sánchez Fornet, secretari general del Sindicat Unificat de la Policia (SUP), el principal sindicat de la policia espanyola, en què afirma que Método 3 és una de les empreses que es dediquen a fer encàrrecs per al CNI. Simó ha demanat explicacions al govern espanyol.





El CNI nega cap vinculació i el fiscal en cap de Catalunya ho desvincula del procés sobiranista

Fonts del CNI neguen cap relació amb l'agència Método 3 i asseguren que els seus responsables compareixeran al Congrés, si se'ls crida. Per la seva banda, Martín Rodríguez Sol, fiscal en cap de Catalunya, ha deslligat l'escàndol d'espionatge polític del procés sobiranista. En declaracions a TV3, Rodríguez Sol ha apuntat a interessos purament econòmics com la causa de l'aparició d'aquestes informacions: "Estic convençut que és un tema absolutament crematístic de les persones que tenen la informació, que la volen vendre i ho volen aprofitar per fer calés".

Pel fiscal en cap de Catalunya, "no hi ha cap intenció d'atemptar contra la intimitat de ningú, d'una persona en concret, ni molt menys d'atacar un procés sobiranista i anar contra la voluntat de gran part del poble de Catalunya."

La fiscalia de Catalunya pensa que hi pot haver indicis de delicte, tant en els documents com en els mètodes per obtenir les informacions, i ha assegurat que té la intenció "d'arribar fins on sigui". Rodríguez Sol està estudiant "com ha de ser la resposta de la fiscalia" i esperarà a veure què surt de la reunió de comandaments policials a Madrid sobre els escàndols d'espionatge.

Si la investigació s'obre, el fiscal en cap de Catalunya té clar qui s'haurà d'escoltar primer. "Qualsevol investigació que ara mateix pugui girar sobre els informes començaria al voltant de la persona responsable de Método 3", que creu "que és la persona que té més informació i que coneix el funcionament".

Ara per ara, Rodríguez Sol no es planteja nomenar un fiscal especialitzat en aquest tipus de causa.

Precisament, si hi ha una vinculació entre els casos de corrupció i espionatge i l'augment del sentiment independentista a Catalunya, és el tema de l'enquesta d'aquest dilluns al 324.cat. De moment, els usuaris d'aquest portal creuen majoritàriament que, darrere d'aquestes informacions, hi ha l'objectiu de perjudicar el procés sobiranista a Catalunya.


El jutge admet a tràmit la demanda presentada per Alícia Sánchez-Camacho

El jutjat de primera instància número 21 de Barcelona ha admès a tràmit la demanda de la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i demanarà a l'agència de detectius Método 3 que lliuri el seu llibre de registre, segons han explicat fonts del PP.

Per la seva banda, Camacho ha reptat als consellers d'Empresa, Felip Puig, i de Justícia, Germà Gordó, a seguir els seus passos i presentar una demanda després de veure's afectats per la trama. Camacho ha considerat "gravíssim" que l'ara conseller de Justícia pogués haver encarregat investigar al seu company de partit Felip Puig, i ha sostingut que davant aquestes informacions ambdós haurien de presentar una demanda o comparèixer davant el Parlament per donar explicacions.

Dissabte, CDC va negar haver encarregat cap informe secret sobre l'activitat dels seus dirigents, i va avançar que presentarà una demanda contra els mitjans de comunicació i els periodistes que el van publicar. Camacho ha recordat que dimecres -quan el presumpte espionatge afectava el PP català-, el president de la Generalitat, Artur Mas, la va instar a presentar una demanda després d'haver estat espiada.

La dirigent popular ha sostingut que, de la mateixa manera, Mas hauria ara emplaçar als seus consellers a tramitar les demandes oportunes, i ha lamentat que ningú del govern s'hagi posat en contacte amb ella per oferir-li la seva col·laboració, una setmana després que es destapés el cas. Ha criticat també que es vinculin les informacions relacionades amb la trama d'espionatge a un intent de desestabilitzar el procés sobiranista obert a Catalunya, cosa que qualifica de "ridícul".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut