Madrid

La dació en pagament perjudicaria la viabilitat del sector financer, segons l'Associació Hipotecària Espanyola

L'Associació Hipotecària Espanyola recalca la legalitat de les clàusules "sòl" i "sostre", tot i que creu que no s'han explicat bé. Considera que a Espanya no hi ha una política social d'habitatge i que hi ha una "distorsió" al mercat immobiliari.

Actualitzat
L'Associació Hipotecària Espanyola s'oposa rotundament a la dació en pagament de la vivenda habitual per cobrir el deute de la hipoteca. Segons el seu president, Santos González, aquesta mesura perjudicaria la credibilitat d'Espanya com a país i la viabilitat del sistema financer.

Per González, no es pot canviar tot el sistema hipotecari espanyol per un nombre reduït de persones que estan a punt de ser desnonades, tot i que admet que poden ser necessaris alguns retocs a la llei hipotecària. Pel president de l'Associació Hipotecària Espanyola, la solució consisteix a trobar mecanismes perquè el sistema de cobrament funcioni.

En una trobada amb els mitjans de comunicació, Santos González destaca la legalitat de les "clàusules terra i sostre" de les hipoteques, encara que considera que no s'han explicat bé, "perquè no hi ha cap fenomen compensatori entre elles". Segons González, les clàusules "sòl" vénen a cobrir un cost d'establiment de la funció creditícia, mentre que les "sostre" fan relació a la pujada dels tipus d'interès. "Són coses que no tenen res a veure, i menys ara que els tipus d'interès estan a l'1%", ha destacat González, que ha asseverat que no hi ha cap tipus de frau en aquestes clàusules, "perquè els processos de contractació d'una hipoteca tenen totes les garanties jurídiques necessàries".

D'altra banda, ha admès que podria arribar a posar-se en marxa una fórmula variable per als interessos moratoris, "perquè poden quedar desfasats en algun moment i seria una manera de suportar millor el pas del temps". En aquest sentit, ha indicat que es diuen interessos demora, "encara que realment són una penalització addicional, ja que els retards de pagament generen un cost que posa en risc la solvència de les entitats financeres". "Són necessaris tant en el pla econòmic com en el financer, el que passa és que no han tingut una conceptualització adequada".

Santos González ha dit també que a Espanya "no hi ha una política social d'habitatge, ja que sempre ha estat la política d'un contra la política d'un altre". Per al president de l'associació, el "gran problema" del país és la "distorsió" del mercat immobiliari. "No és que als espanyols els agradi més comprar habitatges, és que no hi ha altra alternativa". Segons l'AHE, perquè hi hagi un parc d'habitatge de lloguer ha d'existir inversió, de manera que ha apostat per refundar el mercat immobiliari espanyol.
Anar al contingut