Madrid

Rajoy diu que li "repugnen" els casos de corrupció i proposa mesures més dures per combatre-la

Després de més d'una hora de discurs, centrat sobretot a explicar mesures econòmiques, el president espanyol ha parlat finalment de corrupció. "Tota corrupció és insuportable i desacredita els països", ha dit Rajoy, per qui "qualsevol volum de corrupció és massa"; "em repugna que n'hi hagi".

RedaccióActualitzat
Després de més d'una hora de discurs, centrat sobretot a explicar mesures contra l'atur, lluita contra el dèficit i relacions dins la UE, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha parlat finalment de corrupció. "Tota corrupció és insuportable i desacredita els països", ha dit Rajoy, per qui "la corrupció és corrosiva per a l'esperit cívic", "qualsevol volum de corrupció és massa" i li "repugna que n'hi hagi".

En el seu primer debat de política general, Rajoy s'ha mostrat disposar a negociar amb els partits de l'oposició totes les propostes del seu executiu i analitzar també les de l'oposició. El president espanyol, que ha proposat un ampli acord perquè els ciutadans tornin a tenir confiança, ha defensat la "llei de transparència". En aquest sentit, ha proposat que partits, sindicats i empreses que rebin diners públics estiguin inclosos en la llei de transparència.

Enmig d'aplaudiments, el cap de l'executiu ha citat propostes que vol dur a terme, com ara més vigilància financera dels partits polítics i o que el Tribunal de Comptes tingui més poder. Rajoy també ha avançat que vol una norma per regular les escales de retribució dels polítics. A més, creu que no només s'han de fer públiques les declaracions de l'IRPF, sinó que s'han de fer auditories de patrimoni dels alts càrrecs al final dels mandats.

En qualsevol cas, el cap de l'executiu ha reclamat més agilitat en els processos judicials dels casos de corrupció i proposa un increment de condemnes a través d'una reforma del Codi Penal.

Finalment, Rajoy ha volgut deixar una cosa ben clara: "No és cert que a Espanya hi hagi un estat general de corrupció. És una insídia, és mentida." "Ni Espanya és la nació més corrupta, ni tots els polítics són corruptes; ni ens enfonsem per culpa de la corrupció", ha assegurat el president espanyol, que ha afegit: "Les excepcions, que jo sàpiga, no són representatives més que de si mateixes, com a tot arreu on broten males herbes". En aquest sentit, ha afirmat que dir que Espanya és un país corrupte és "profundament injust", com ho és generalitzar "la conducta indesitjable d'alguns polítics", i ha assegurat que la majoria de polítics i institucions estan sans.

En qualsevol cas, el cap de l'executiu s'ha mostrat disposat a perseguir la corrupció allà on sigui, però "no podem permetre que s'escrigui, un altre cop d'Espanya, una llegenda negra".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut