Projecció d'escons al Parlament, segons el CEO
Projecció d'escons al Parlament, segons el CEO
Barcelona

El CEO detecta un desgast fort de CiU i un ascens d'ERC dos mesos després de les eleccions

El baròmetre de febrer, quan no fa ni tres mesos dels comicis, apunta que, si es fessin elecions ara, Convergència i Unió perdria fins a 10 escons i ERC en guanyaria 6 o 7. En intenció directa de vot, els republicans passen per primera vegada davant de CiU i es col·loquen en primer lloc.

RedaccióActualitzat
La corrupció i les retallades passen factura als partits que governen a Catalunya i Espanya. És una de les explicacions que dóna el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, per explicar l'estimació de vot que surt del baròmetre de febrer resultant de les enquestes telefòniques fetes a dos mil catalans entre el 4 i el 14 de febrer.

En concret, l'estimació que fa el CEO, si ara es fessin eleccions al Parlament de Catalunya, dóna que Convergència i Unió obtindria gairebé el 25 per cent dels vots, però baixaria més de 5 punts sobre el resultat de les eleccions del novembre passat. Aquest percentatge de vots el guanyaria Esquerra Republicana, que obtindria més del 18 per cent dels vots. Esquerra també obté per primer cop la primera posició en intenció de vot directe, davant de la federació nacionalista.

Els socialistes catalans millorarien lleugerament els resultats de l'any passat en gairebé un punt. Aquest punt és el que perdria el PP Català. Ciutadans milloraria resultats en un punt i mig, i la CUP també en un punt, i pujaria fins al 4,5 en percentatge de vots.

Traduint-ho al resultat en escons, l'estimació del CEO apunta que Convergència i Unió seguiria sent la força amb més diputats, però en perdria entre 8 i 10, mentre que Esquerra quedaria en segon lloc i pujaria fins als 27 o 28 diputats. El PSC i Iniciativa es quedarien igual, el PP podria perdre 3 diputats, que guanyaria Ciutadans, i la CUP podria doblar de 3 a 6 els seus escons

Tota aquesta estimació de vot amb una participació prevista del 60 per cent, i amb més d'un 41 per cent dels enquestats que o no tenen decidit el seu vot, o no votaran, no contesten o votaran en blanc, nul o altres partits.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, també és el líder més ben valorat. També aproven l'ecosocialista Joan Herrera i Artur Mas. La resta de líders no arriben a l'aprovat.


Anar al contingut