Barcelona

Navarro va demanar l'abdicació del rei fruit d'una "reflexió personal"

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, no fa cap pas enrere en la seva reivindicació pública sobre la necessitat, al seu parer, que el rei Joan Carles I abdiqui per facilitar una segona transició a Espanya. El líder socialista ha tornat a la palestra pública des dels micròfons de Catalunya Ràdio.

Joan RaventósActualitzat
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, no fa cap pas enrere en la seva reivindicació pública sobre la necessitat, al seu parer, que el rei Joan Carles I abdiqui per facilitar una segona transició a Espanya. Després dels cops de crostó del PSOE, del PP i del govern central, que consideren les paraules de Navarro "fora de lloc", el líder socialista ha tornat a la palestra pública des dels micròfons de Catalunya Ràdio.

Al programa "L'Oracle", Pere Navarro ha entomat la qüestió tot just començar. Sabia que la polèmica que ahir va desencadenar en un dinar de la Cambra de Comerç de Barcelona seria el tema central del programa que dirigeix Xavier Graset i, per això, duia el guió ben après: "No he dit res que no digui molta gent", ha dit en la seva primera resposta i, immediatament després, ha afegit que la reflexió que va fer ahir és "una reflexió personal, fruit del que jo he copsat".

Els polítics, diu Navarro, hem de poder reflexionar sobre temes de política general sense necessitat de passar pels òrgans interns del partit. Amb tot, ha estès la mà a debatre la seva tesi dins del PSC, tot i que destaca que "molta gent m'ha felicitat pel carrer" perquè s'ha obert el debat. 

Conscient que les seves paraules han aixecat força polseguera, Navarro ha anat contestant les reaccions una per una. A Alfonso Guerra, que ha estat rotund en mostrar el seu desacord amb tot el que diu el primer secretari del PSC, Navarro li ha etzibat: "El senyor Guerra potser no em coneix i potser és ell qui hauria d'haver callat a l'hora d'opinar, per exemple, sobre l'Estatut de Catalunya." 

També a les joventuts del seu partit, que l'emplaçaven a anar més enllà i lluitar per la proclamació de la III República, Navarro ha deixat clar: "Jo sóc republicà i penso que la república és el millor sistema, però jo vull consolidar aquesta democràcia. El meu republicanisme haurà d'esperar."

Navarro ha volgut fer entendre les seves reflexions emmarcant-les en l'objectiu d'acostar la política als ciutadans i de fer passos endavant en la regeneració democràtica: "Vaig proposar un canvi al capdavant de la Corona, però també una reforma de la Constitució per fer efectiva una regeneració democràtica i avançar en l'estat federal". El més important de la reflexió, deia Navarro, no és l'abdicació del rei Joan Carles I, això és només una peça dins un paquet de reforma més valent.

Que el líder del PSC es mostraria impertorbable en la seva tesi sobre el relleu borbònic s'endevinava des de primera hora del matí, quan el secretari d'Acció Política del PSC, Antoni Balmón, feia periple per "Els Matins" de TV3 i "El Matí" de Catalunya Ràdio explicant per activa i per passiva que "cal fer el canvi a poc a poc". Balmón també s'ha mostrat convençut que el PSOE acabarà acceptant la proposta i ho comparava amb el fet que "el PSOE tampoc acceptava fa uns mesos parlar d'una reforma federal de l'Estat, no acceptaven parlar de reformes constitucionals".


NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut