Olli Rehn, vicepresident de la CE i responsable d'Assumptes Econòmics
Olli Rehn, vicepresident de la CE i responsable d'Assumptes Econòmics
Brussel·les

La CE albira més atur i empitjora la previsió de dèficit, fins al 6,7% ,el 2013

La Comissió Europea ha situat la previsió de dèficit per a Espanya set dècimes per sobre del 6% que va calcular mesos enrere. Brussel·les preveu que l'atur creixi a Espanya i que l'economia caigui un 1,4% aquest any. L'atur serà pràcticament del 27%.

RedaccióActualitzat
La Comissió Europea ha empitjorat 7 dècimes les seves previsions de dèficit per a Espanya. Aquest any les situa en el 6,7%, en lloc del 6% que havia calculat mesos enrere. Brussel·les, en canvi, manté invariable l'estimació sobre el PIB, que caurà un 1,4% aquest any i creixerà un 0,8% el 2014.

Segons les previsions macroeconòmiques que ha donat a conèixer aquest divendres, l'atur a Espanya també empitjorarà. Segons la CE arribarà fins al 26,9% aquest 2013, pràcticament al 27%.

D'altra banda, la Comissió Europea ha rebaixat aquest divendres les seves previsions de creixement per a l'eurozona i també per al conjunt de la UE. Segons ha apuntat el vicepresident de la CE i responsable d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, l'economia dels països de l'euro es contraurà aquest any un 0,3% -en lloc del creixement del 0,1% calculat al novembre-, mentre que al conjunt de la UE a penes creixerà el 0,1% -en lloc del 0,4%.

Tot i això, Brussel·les preveu que l'eurozona torni ja al creixement a partir del segon trimestre de l'any i que aquest "s'acceleri gradualment" durant la segona meitat del 2013. L'any que ve, el creixement serà de l'1,4% als països euro i de l'1,6% en el conjunt de la UE, segons les previsions econòmiques d'hivern publicades aquest divendres.

França i Holanda incompliran l'objectiu del 3% de dèficit

Entre els grans països, Alemanya creixerà aquest any un 0,5%; França, a penes un 0,1%; el Regne Unit, un 0,9%; mentre que l'economia italiana es contraurà un 1%. Entre els països rescatats, Grècia retrocedirà aquest any un 4,4%, i Portugal, un 1,9%, però Irlanda torna a créixer a un ritme de l'1,1%.

L'empitjorament de la situació econòmica provocarà que tant França com Holanda incompleixin el seu compromís de reduir el dèficit aquest any per sota del llindar del 3% que permet el Pacte d'Estabilitat. En concret, el dèficit francès quedarà al 3,7%, i l'holandès, al 3,6%. Tot i això, en el conjunt de l'eurozona el dèficit baixarà al 2,8%.

La CE ha considerat que si la millora en la situació en els mercats financers no té una repercussió clara en les perspectives macroeconòmiques per a aquest 2013 és sobretot per la lluita contra el dèficit. Però, tot i això, el vicepresident de la Comissió i responsable d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, ha reclamat "prosseguir el camí de les reformes i evitar qualsevol pèrdua d'impuls, que podria soscavar la tornada de la confiança que s'està produint i endarrerir el creixement i la creació de llocs de treball".

Es flexibilitza el dèficit per a Espanya?

La dada del dèficit espanyola, que com s'apuntava empitjora les previsions que s'havien fet anteriorment, és una de les que el vicepresident de la Comissió Europea i responsable d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn, tindrà en compte per decidir si permet flexibilitzar les previsions del dèficit d'Espanya. Tot apunta que això serà així i es concedirà més temps al govern Rajoy perquè compleixi l'objectiu. La Comissió també pressionarà, de retruc, perquè aquesta flexibilitat s'apliqui a les comunitats autònomes, i, per tant, a Catalunya.

El límit fixat per a aquest any és del 4,5%, però Brussel·les té coll avall que Espanya no el podrà complir, perquè l'economia evoluciona pitjor del que s'esperava, ja que a les dades de creixement negatives previstes s'han de sumar les de l'atur, que arribarà al 27%.

A més, el 2012 Espanya ja no ha pogut complir l'objectiu del 6,3% de dèficit per al conjunt de les administracions. El president espanyol, Mariano Rajoy, va dir en el debat de política general que la xifra final del 2012 estarà per sota del 7%, sense comptar amb les ajudes a la banca, amb les quals s'arribaria al 10%. Unes dades que van en la línia del que va pronosticar Brussel·les al novembre.

Vol una pròrroga d'un any

El govern espanyol espera una pròrroga d'almenys un any, que beneficiaria també altres països on han empitjorat les seves perspectives de creixement, segons han deixat entreveure el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el secretari d'Estat per a la UE, Iñigo Méndez de Vigo.

En els últims dies, la Comissió Europea ja ha enviat missatges clars que s'haurà de suavitzar l'objectiu de dèficit. Olli Rehn confirmava aquesta setmana que donaria més temps per reduir el dèficit a aquells països que hagin complert l'esforç d'ajust exigit per la UE, com Espanya, i continuïn portant a terme les reformes per augmentar la competitivitat.

Anar al contingut