Palma

Urdangarin desmenteix la implicació del seu entorn familiar amb Nóos i nega haver comès frau fiscal

El duc de Palma ha declarat per segona vegada davant del jutge del "cas Nóos". Ha negat qualsevol implicació del seu entorn familiar en les activitats de l'institut i ha desmentit que La Zarzuela fos escenari de cap reunió. També nega les acusacions de frau fiscal que se li imputen.

RedaccióActualitzat
Iñaki Urdangarin ha comparegut per segona vegada davant del jutge que investiga el "cas Nóos", de presumpte desviament de fons públics. Només començar, el duc de Palma ha llegit una declaració escrita on exculpava la Casa del Rei de qualsevol vinculació amb les activitats de l'Institut Nóos.

Ho ha volgut deixar clar després que, la setmana passada, el seu exsoci va apuntar possibles implicacions de membres de la família reial i va aportar com a documentació els correus electònics que li enviava el duc de Palma. L'advocat d'Iñaki Urdangarin, Mario Pascual Vives, ha qüestionat l'origen d'aquests correus i ha anunciat al jutge que els impugnarà perquè no s'utilitzin en la causa.

Urdangarin ha passat després a respondre les preguntes dels fiscals i del jutge José Castro sobre aquestes i altres qüestions. Durant l'interrogatori, Urdangarin ha afirmat que la infanta Cristina no tenia res a veure amb els negocis de l'Institut Nóos i ha negat que se celebrés a La Zarzuela una reunió per preparar el Valencia Summit.

Sobre aquesta última qüestió, el jutge ha dit que demanarà el registre de visites de La Zarzuela per verificar si la trobada va tenir-hi lloc o no.

La declaració d'Iñaki Urdangarin s'ha allargat una mica més del previst i ha fet endarrerir la compareixença del secretari de les infantes, Carlos García Revenga, que ha estat citat a la una per declarar sobre el seu paper en la presa de decisions a l'Institut Nóos, després que Torres va assegurar que se li consultava tot.

La Zarzuela no hi té res a veure

El duc de Palma ha volgut respondre d'entrada les acusacions del seu exsoci i exculpar-ne La Zarzuela. En un escrit que Urdangarin ha llegit abans de començar a declarar, ha denunciat que "com a conseqüència del lliurament i la difusió de determinats correus i documentació presumptament relacionats amb aquest procediment, en les últimes setmanes hi ha hagut un desplaçament del focus d'aquesta instrucció, dels fets pròpiament dits, cap a un procés públic al pretès paper de la Casa del Rei en aquest afer".

En aquest sentit, ha afegit davant del jutge José Castro que la Casa del Rei no va opinar, assessorar, autoritzar ni avalar les activitats que desenvolupava al capdavant de l'institut.

Reconeix, pero, que quan La Zarzuela va tenir coneixement de l'existència de retrets polítics a les administracions públiques contractants, li van recomanar que aturés les activitats perquè no les consideraven adequades al seu estatus institucional, i ell així ho va fer. Un consell que, segons Torres, a Urdangarin no li va fer cap gràcia perquè no volia sentir-se un "florero". Durant l'interrogatori, en canvi, Urdangarin ha assegurat que es va desmarcar de Nóos quan la Casa del Rei l'hi va recomanar. Desmenteix també qualsevol capacitat de gestió a la Fundació Esport, Cultura i Integració Social, hereva de Noós, i diu que només va participar-hi en qüestions esportives.

Nóos i els Jocs Olímpics de Madrid

Durant la declaració, el jutge i el fiscal han preguntat a Urdangarin sobre la contractació de Nóos per 120.000 euros per part de la Fundació Madrid 2016, destinada a la promoció de la candidatura de la ciutat als Jocs Olímpics. El duc de Palma ha respost que va fer tasques de "lobby de pressió" a favor d'aquesta candidatura, si bé ell no va cobrar res per aquesta feina. Aquest aspecte del cas s'investiga des de fa poques setmanes.

Frau a Hisenda?

El gendre del rei havia estat citat a declarar en relació amb les sospites de tres delictes fiscals per valor de gairebé mig milió euros. Durant dos anys hauria defraudat a Hisenda 120.000 euros en la declaració de l'IRPF i podria no haver declarat més de 200.000 euros de l'impost de societats. També havia de respondre sobre diversos comptes bancaris a l'estranger, concretament a Andorra, Luxemburg i Suïssa. Urdangarin ha negat tenir cap compte a l'estranger ni testaferros per desviar fons procedents de Noós.

Expectació i rebuig

Urdangarin, que ha passat de gendre perfecte a repudiat, ha arribat a Palma en avió acompanyat només del seu advocat. La infanta Cristina no ha viatjat amb ell, com sí que ho va fer en la declaració anterior.

Urdangarin ha tingut una rebuda més freda que la de l'any passat. Quatre manifestacions de diferents sectors, amb nombroses adhesions, s'han convocat davant dels jutjats, però el mal temps a Palma n'ha perjudicat l'assistència. Unes 300 persones han rebut el duc amb crits i xiulets, però el fort dispositiu de seguretat que tanca el perímetre els ha impedit acostar-s'hi.

Pocs minuts abans de dos quarts de deu, el duc de Palma ha entrat a peu als jutjats, sense dirigir-se als periodistes. A la sortida, cap a un quart de tres de la tarda, s'hi ha dirigit amb un "moltes gràcies" i responent a les seves preguntes ha assegurat que la declaració "havia anat molt bé".

Uns 200 periodistes de setanta mitjans de comunicació espanyols i internacionals estaven acreditats per cobrir la cita judicial del marit de la infanta Cristina, pràcticament els mateixos que el 25 de febrer del 2012, quan per primera vegada un membre de la família reial espanyola va ser interrogat per un jutge.

En la declaració de fa un any, que es va durar dos dies durant més de 20 hores, Urdangarin va rebutjar qualsevol implicació en les suposades irregularitats de Nóos i va atribuir la responsabilitat de la gestió de les empreses investigades al seu exsoci.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut