Cambra hiperbàrica de l'Hospital Moisès Broggi
Cambra hiperbàrica de l'Hospital Moisès Broggi
Barcelona

Amb la crisi reapareixen les intoxicacions per braser, deu anys després d'haver desaparegut

El fred i el fet que, a causa de la crisi, creixi el que es coneix com a "pobresa energètica" està obligant els que la pateixen a recórrer a sistemes alternatius per escalfar la llar. N'és una prova que han reaparegut les intoxicacions per inhalació de monòxid de carboni provocat per brasers. L'únic tractament viable és passar per la cambra hiperbàrica.

RedaccióActualitzat
Cada any hi ha entre 300 i 400 intoxicacions per monòxid de carboni a Catalunya. És un nombre que es manté estable, no aconsegueixen baixar-lo, però el que canvia són les causes. La primera causa d'intoxicació (70%) són els escalfadors d'aigua no hermètics que haurien de ser en galeries o llocs ventilats. I un tipus d'intoxicació que es torna a produir i que fa deu anys que havia desaparegut és la causada pels brasers (15-20%). La intoxicació pot provocar lesions cerebrals greus i a vegades els símptomes poden aparèixer tres setmanes després de la intoxicació. L'únic tractament viable és passar per la cambra hiperbàrica; a Catalunya n'hi ha dues.

Van estar setmanes escalfant-se amb un braser perquè no tenien cap altre sistema de calefacció. Una família d'origen senegalès es va anar intoxicant de manera continuada. Tenien mal de cap i marejos, però no va ser fins al cap d'unes setmanes que els metges van descobrir què els passava. La dona estava embarassada de sis setmanes i va perdre la criatura.

Els van haver de tractar en aquesta cambra hiperbàrica de l'hospital Moisès Broggi. Aquí atenen unes dues-centes intoxicacions l'any per monòxid de carboni. Se'ls administra oxigen a alta concentració i a pressió, per desplaçar la presència del monòxid a la sang. Amb aquest tractament augmenten fins a vint-i-tres vegades l'oxigen que rebrien en condicions normals. El problema molts cops és que el malalt estigui diagnosticat. Quan la intoxicació és aguda és més fàcil que en les cròniques.

Segons Jordi Desola, director mèdic de CRIS-UTH, "quan és un escalfador que crema malament amb una petita quantitat de tòxic, però ets a casa tot el dia respirant monòxid, aquestes intoxicacions cròniques poden passar desapercebudes perquè els símptomes són banals. Tens mal de cap i mareig, però els metges pensen en dues-centes coses abans que en una intoxicació. Si la concentració de monòxid va augmentant i l'anem respirant, podem tenir lesions molt greus, mortals fins i tot."


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut