EL cardenal O'Brien, després d'oficiar missa aquest diumenge (Foto: Reuters)
EL cardenal O'Brien, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Londres

Renuncia el màxim representant de l'Església catòlica a Escòcia, acusat de "comportament inapropiat"

Segons ha transcendit, tres sacerdots i un exsacerdot s'haurien queixat al Vaticà per la suposada conducta inadequada d'O'Brien durant anys. O'Brien té 74 anys i havia de ser l'únic representant d'aquest país en el conclave que les pròximes setmanes ha d'escollir el nou pontífex. El papa ha acceptat la renúncia "per motius d'edat".

RedaccióActualitzat
El cardenal escocès Keith O'Brien ha anunciat la seva renúncia com a arquebisbe de Saint Andrews i Edimburg arran de les acusacions de "comportament inapropiat" amb altres religiosos. Segons ha publicat la cadena pública britànica BBC, els fets de què s'acusa el cardenal es remunten als anys vuitanta. O'Brien ha negat totes les acusacions i ha assegurat que plega per evitar especulacions que puguin malmetre l'elecció del nou papa. Benet XVI ha acceptat la renúncia "per motius d'edat".

Segons ha transcendit, tres sacerdots i un exsacerdot s'haurien queixat al Vaticà per la suposada conducta inadequada d'O'Brien mentre eren seminaristes sota la seva tutela. Un dels denunciants ha assegurat que va deixar el seminari quan tenia 20 anys pels acostaments del cardenal després de les oracions nocturnes, uns acostaments que li van provocar depressions i un canvi de personalitat.

O'Brien, nascut a Irlanda del Nord, té 74 anys i era el representant més veterà de l'Església catòlica al Regne Unit. També era president de la Conferència de Bisbes d'Escòcia des del 1985.

115 representants al conclave

El cardenal havia de ser l'únic representant del Regne Unit en el conclave que ha d'escollir el nou pontífex, que Benet XVI ha permès avançar amb la publicació del "motu proprio" que en modifica les normes. El mateix O'Brien ha confirmat que no hi va perquè no vol desviar l'atenció mediàtica. La seva renúncia, juntament amb la baixa per malaltia d'un altre cardenal, deixa en mans de 115 cardenals l'elecció, i no els 117 que tenien dret de vot.

Justament el nou pontífex serà l'única persona que tindrà accés a l'anomenat Vatileaks, l'informe encarregat a tres cardenals ques descriuria les interioritats de la cúria romana. Segons sembla, són 300 pàgines de contingut demolidor on es parla de lluites de poder, malversació econòmica i relacions homosexuals en el si del Vaticà. El portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha explicat que Joseph Ratzinger "ha decidit que la informació dels resultats d'aquest informe arribi exclusivament a disposició del nou pontífex".

Anar al contingut