Quintana, d'esquena, durant la manifestació (Imatges cedides per Graciamon TV)
Quintana, d'esquena, durant la manifestació (Imatges cedides per Graciamon TV)
Barcelona

Tres mossos declaren que només es van disparar salves a la zona on Quintana va perdre l'ull

Segons fonts judicials, els agents, membres de la unitat que actuava a la zona on Esther Quintana va perdre l'ull, han afirmat que no van veure en cap moment que l'escopeter armés l'escopeta llarga amb pilotes de goma. Ara el jutge ha de decidir si cita a declarar el subinspector, el llançador de projectils de precisió i l'escopeter.

RedaccióActualitzat
Tres mossos membres de la unitat que durant la vaga general del 14-N va actuar més a prop d'Esther Quintana han comparegut davant del jutge que porta el cas. Es tracta del conductor de la furgoneta antiavalots DRAGà 40 i dos agents, i tots tres han assegurat que a la zona només es van disparar salves. D'aquesta manera, han negat que l'escopeter i el llançador de precisió de la furgoneta disparessin pilotes de goma o projectils de precisió.

Segons els agents, tots els integrants de la unitat DRAGà 40, menys el conductor, van baixar de la furgoneta a prop de la zona on hi havia Quintana perquè els estaven llançant objectes, motiu pel qual l'escopeter va disparar salves, amb l'autorització dels seus superiors. Els mossos han afegit no el van veure en cap moment armant l'escopeta llarga amb pilotes de goma.

La unitat estava formada per un subinspector, un llançador de projectils de precisió, un escopeter de pilotes de goma i quatre agents, que són els que havien estat citats a declarar com a testimonis, encara que un no ha pogut comparèixer per qüestions d'agenda. Ara el jutge ha de decidir si cita a declarar el subinspector, el llançador de projectils de precisió i l'escopeter.

Segons la querella presentada per Esther Quintana, la pèrdua de l'ull la va causar una pilota de goma, una versió que ha agafat més força arran de l'informe forense que ja té a la taula el jutge, que conclou que les ferides de Quintana són compatibles amb les que podria provocar una pilota de goma. El document no descarta, però, que poguessin haver estat causades per un projectil de precisió.

El llançament de pilotes de goma, contràriament als projectils de precisió, ha de ser autoritzat des de la sala de comandaments que dirigeix l'operatiu policial desplegat en les manifestacions. El jutge ha analitzat les converses que van intercanviar els agents desplegats amb la sala de comandaments, i ha constatat que cap càrrec dels Mossos va autoritzar en cap moment el llançament de pilotes de goma.
Anar al contingut