Imatge d'arxiu d'una farmàcia
Imatge d'arxiu d'una farmàcia
Barcelona

La Generalitat ajorna el pagament a les farmàcies dels medicaments del novembre

El govern català ha anunciat que no podrà abonar, de moment, els prop de 95 milions d'euros corresponents a la despesa de medicaments dels novembre. Amb aquest nou ajornament, la Generalitat deu als farmacèutics 300 milions d'euros. Els professionals denuncien que no poden seguir finançant el Departament de Salut.

RedaccióActualitzat
La Generalitat ha comunicat al Col·legi de Farmacèutics de Catalunya que aquest mes no podrà abonar als farmacèutics els prop de 95 milions d'euros corresponents als medicaments dispensats al novembre. El govern català no concreta quan podrà fer efectiu el pagament, però afirma que serà "com més aviat millor". Aquesta és la tercera vegada des d'octubre de 2011 que la Generalitat no fa efectiva la factura mensual. Això ha fet que les farmàcies, en comptes de cobrar a 55 dies vista, hagin d'esperar 105 dies per rebre els seus diners. Aquest nou ajornament farà que el termini torni a augmentar.

El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya ha convocat una reunió d'urgència per adoptar tot un seguit de mesures que anunciarà dijous. I és que amb aquest nou impagament, la Generalitat ja deu a les farmàcies catalanes 300 milions d'euros. Als diners d,el novembre, s'hi han d'afegir més de 99 milions del desembre i prop de 109 milions més dispensats al gener.

Els endarreriments en el pagament de la factura farmacèutica ja han provocat que 14 farmàcies catalanes hagin hagut de tancar o presentar concurs de creditors. El Col·legi de Farmacèutics no entén que hagin de ser els professionals els que financin la Generalitat avançant els diners per poder seguir dispensant els medicaments que recepten els metges de la sanitat pública.

Mostra del seu malestar, el 25 d'octubre, les farmàcies catalanes van protagonitzar el primer tancament patronal de la història en protesta pels impagaments de la Generalitat.

Anar al contingut