Mapa isobàric. Font: Met Office
Mapa isobàric. Font: Met Office

La llevantada, el vent de la pluja i la mala mar

Actualitzat
Les situacions meteorològiques de llevant, també anomenades llevantades, són les que deixen més quantitat de pluja a les comarques del litoral, prelitoral i Pirineu oriental.

 La configuració isobàrica s'inicia amb l'anticicló situat a la zona del Regne Unit i les pertorbacions a l'est de la península Ibèrica. La ubicació concreta del centre de la borrasca és vital per determinar els seus efectes sobre Catalunya.

Així, segons les dimensions de la pertorbació, el seu centre de rotació s'ha de situar entre València i Eivissa.

Els vents de les pertorbacions giren en sentit antihorari; d'aquesta manera, té un llarg recorregut marítim per xuclar aigua del mar. L'aire carregat d'humitat es desplaça pel Mediterrani fins a topar, gairebé perpendicularment, contra la costa i muntanyes del litoral català.

Conseqüències
- Pluges generoses: les zones més afavorides són les més properes al mar, és a dir, les comarques del litoral i prelitoral, amb quantitats molt destacables.
- Mal estat de la mar: el llarg recorregut marítim del vent aixeca onades altes, superiors als 2 metres. Els efectes són la desaparició de la sorra de les platges i l'entrada de l'aigua del mar a alguns passejos marítims.
- Nevades abundats: les situacions de llevant són les que porten més neu al Pirineu oriental. Aquesta zona es troba molt a prop del Mediterrani i el vent de llevant no té cap impediment en arribar molt carregat d'humitat a les muntanyes orientals del Pirineu.

Anar al contingut