Ciutat del Vaticà

Benet XVI deixa de ser papa a Castel Gandolfo tres hores després d'abandonar el Vaticà

Benet XVI, el 265 successor de l'apòstol sant Pere al capdavant de l'Església catòlica, ha deixat de ser papa, després d'un pontificat que va començar el 19 d'abril del 2005, quan va ser elegit successor de Joan Pau II en el primer conclave d'aquest tercer mil·lenni. Joseph Ratzinger és ara el primer papa emèrit de la història.

RedaccióActualitzat
Benet XVI, el 265 successor de l'apòstol sant Pere al capdavant de l'Església catòlica, ha deixat de ser papa, després d'un pontificat que va començar el 19 d'abril del 2005, quan va ser elegit successor de Joan Pau II en el primer conclave d'aquest tercer mil·lenni. Joseph Ratzinger serà ara el primer papa emèrit de la història, mentre que l'Església catòlica entra en un període de seu vacant, és a dir, l'interregne que va des que mor o renuncia un papa i en tria el successor el conclave de cardenals.

L'adéu final de Benet XVI al papat començava tres hores abans, quan abandonava definitivament el Vaticà. Poc després de les cinc de la tarda s'havia enlairat amb un helicòpter que l'ha traslladat a Castel Gandolfo, a una trentena de quilòmetres al sud de Roma, on ha arribat disset minuts més tard, després de sobrevolar la plaça de Sant Pere i la capital italiana. En aquest viatge han acompanyat el papa Ratzinger el seu secretari i prefecte de la Casa Pontifícia, l'arquebisbe Georg Gänswein; el seu segon secretari, Alfred Xuereb, monsenyor Leonardo Sapienza i el seu metge particular, Patrizio Polisca.

A Castel Gandolfo ha estat rebut pel cardenal Giuseppe Bertello, president del Governatorato del Vaticà -ens que gestiona el petit estat, del qual depèn la Vila Pontifícia de Castel Gandolfo- i l'arquebisbe Giuseppe Sciacca, secretari del Governatorato. Així mateix, hi eren presents el bisbe d'Albano, diòcesi a la qual pertany Castel Gandolfo, Marcello Semeraro, el director de la Vila Pontifícia, Severio Petrillo, l'alcaldessa del poble, Milvoa Monachesi, i el rector, Pietro Diletti.

Des de l'heliport s'ha traslladat al palau apostòlic on, des del balcó central, ha adreçat unes paraules als veïns i fidels reunits allà per saludar-lo. Benet XVI els ha dit que és "un simple pelegrí que inicia la seva última etapa". Aquest ha estat l'últim acte públic del papa, que a les 20.00, hora local, ha deixat de ser el líder espiritual dels més de 1.200 milions de catòlics que hi ha al món. A les vuit del vespre, Joseph Ratzinger ha signat la renúncia. La seva protecció ha passat de mans de la Guàrdia Suïssa a agents de la gendarmeria vaticana, i, segons mana la tradició, es destruirà l'anell símbol del seu poder. Convertit en papa emèrit, Joseph Ratzinger continuarà tenint el tractament de sa santedat. Segons la santa seu, desapareixerà de l'escena, però ell ha insistit que no tornarà a la vida privada.


Sortida del Vaticà

A l'abandonar el Vaticà, Benet XVI ha estat acomiadat als peus de l'escaleta de l'helicòpter, un aparell de l'Aeronàutica Italiana, pel cardenal degà, Angelo Sodano. El papa ha arribat a l'heliport, situat en un lateral dels Jardins Vaticans, procedent del pati de Sant Damas al Palau Apostòlic, on ha estat acomiadat per un piquet de la Guàrdia Suïssa i pels seus col·laboradors de la Secretaria d'Estat, a més del secretari d'Estat, el cardenal Tarcisio Bertone. En aquest moment s'ha vist al secretari particular del papa i prefecte de la Casa Pontifícia, Georg Gänswein, plorar.

Cardenals, arquebisbes, bisbes, sacerdots, religioses i nombrosos laics que presten el seu servei al Vaticà, amb els seus fills i néts, també l'han acomiadat. Després d'enlairar-se l'helicòpter, totes les campanes de Roma han començar a repicar.

Els preparatius del conclave

L'arquebisbe de Nàpols, Crescenzio Sepe, ha anunciat que la primera congregació preparatòria del conclave que designarà el successor de Benet XVI tindrà lloc dilluns que ve, 4 de març. Des d'aquest divendres, el cardenal degà, Angelo Sodano, començarà a cridar els cardenals perquè participin en aquestes reunions. Un cop es faci la primera, ja es podrà anunciar la data del conclave, que ha de començar entre 15 i 20 dies després de l'inici de la seu vacant.

Castel Gandolfo, els dos pròxims mesos

Aquesta localitat és a una trentena de quilòmetres al sud de Roma, a l'oest del llac Albano. Deu el seu nom a la família Gandolfi, que va establir els seus dominis en aquesta zona al segle XII. Els Gandolfi van ser els que van fer construir el castell que el segle XIII va passar a la família Savelli i que aquests van vendre a la Cambra Pontifícia, el 1596. Propietat dels papes des de llavors, sobre el seu emplaçament es va construir el palau utilitzat més tard com a residència estival pontifícia.

Un monestir de clausura


Ratzinger residirà a Castel Gandolfo fins que es triï el seu successor. Després anirà a un monestir al Vaticà, que serà la seva llar definitiva. El monestir està ocupat per un orde de monges de clausura, que acompanyaran el papa la resta de la seva vida. Es dediquen a conrear fruita i verdura ecològiques. El recinte, que s'està reformant, està situat dins dels jardins del Vaticà i està envoltat de llimoners. Les instal·lacions, construïdes el 1992, consten de quatre plantes. Entre el segon i el tercer pis hi ha 12 cel·les monàstiques i a la part baixa hi ha el refectori, la cuina i la infermeria. La part de nova construcció, de 450 metres quadrats, alberga la capella, el cor i una biblioteca.

L'edifici està decorat d'una manera molt sòbria i només hi destaquen algunes vidrieres artístiques amb motius sacres. En els últims 20 anys hi han passat diferents ordes de monges de clausura. Les últimes van ser les visitadores, que el novembre del 2012 van haver de deixar el lloc a causa dels treballs de reestructuració. El papa es traslladarà al monestir just després que hagi estat elegit el seu successor.

Últim tuit

El papa Benet XVI ha portat les noves tecnologies al Vaticà i s'ha atrevit amb el Twitter per comunicar-se amb els fidels. Aquest dijous escrivia l'última piulada com a papa que, sumant els nou comptes que té en diferents idiomes, s'ha repiulat més de 45.000 vegades en una hora.



Un cop ha deixat el càrrec, però, el Vaticà ha arxivat totes les piulades de Benet XVI i ha deixat a zero el comptador de tuits del perfil @Pontifex_es, on encomptes del nom del fins ara papa hi apareix la seu vacant.

Última audiència

Aquest dimecres, el papa es va acomiadar dels feligresos. Benet XVI va dir que en els seu vuit anys de pontificat ha tingut situacions d'alegria, però també "moments difícils", però que sempre s'ha sentit guiat i protegit per Déu. Davant de milers de fidels, el sant pare va afirmar: "Hi ha hagut moments en què les aigües estaven molt agitades i que el vent era contrari, com en tota la història de l'Església, i el Senyor semblava que dormia". El papa hi va afegir: "Sempre he sabut, però, que la barca de l'Església no és meva, no és nostra, sinó seva i no la deixa enfonsar. És ell qui la condueix, per descomptat, a través dels homes que ha elegit."
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut