El ministre Montoro, al Congrés (Foto: EFE)
El ministre Montoro, al Congrés (Foto: EFE)
Barcelona

Montoro adverteix a Catalunya que haurà de presentar més retallades per quadrar els comptes

El ministre d'Hisenda adverteix a Catalunya que haurà de presentar noves mesures d'ajust econòmic perquè no ha complert amb l'objectiu de dèficit del 2012 imposat pel govern espanyol.

RedaccióActualitzat
Toquen més retallades. Aquest és l'advertiment del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a Catalunya. Assegura que la Generalitat haurà de presentar més mesures d'ajust econòmic perquè no ha complert amb l'objectiu de dèficit del 2012 imposat pel govern espanyol.

En una entrevista a l'agència de notícies Europa Press, Montoro ha explicat que revisaran les finances de les cinc comunitats autònomes (Catalunya, Múrcia, País Valencià, Andalusia i Balears) que s'han desviat de l'1,5% de dèficit i en detectaran els motius.

Després de fer aquest diagnòstic, el govern espanyol acordarà amb els executius autonòmics més mesures d'ajust fiscal.

Aquest mecanisme està establert a la llei d'estabilitat pressupostària, que preveu, en última instància, la intervenció de les comunitats. Tot i això, el ministre d'Hisenda descarta que alguna d'aquestes comunitats acabi intervinguda per l'Estat.

La Generalitat va tancar el 2012 amb un dèficit del 2,3%, és a dir, vuit dècimes per sobre de l'objectiu fixat pel govern del PP.

Les virtuts de l'estabilitat

Montoro ha reivindicat la llei d'estabilitat pressupostària, vigent des del maig, que ha permès, diu, que les comunitats redueixin el dèficit en més d'un punt i mig en un any. Segons la seva opinió, aquesta llei és una "gran política" que estructura institucionalment l'estat de les autonomies i que "està funcionant".

Montoro assegura que s'està "trencant el tabú que s'havia disparat que les comunitats eren infinanciables i inassequibles".

Sense retallades als funcionaris, per part de l'Estat

D'altra banda, Montoro ha assegurat que el govern del PP no aplicarà més retallades de la despesa pública ni al cos de funcionaris durant el 2013.
Anar al contingut