Urdangarin en una imatge d'arxiu acudint als jutjats a declarar. (Foto: EFE)
Urdangarin en una imatge d'arxiu acudint als jutjats a declarar. (Foto: EFE)
Palma

Urdangarin diu que la infanta no va fer absolutament res a Nóos i que només hi era per ocupar la cadira

La infanta Cristina no va fer "absolutament res" com a vocal de la junta directiva de l'Institut Nóos, segons va afirmar davant del jutge el seu marit, Iñaki Urdangarin, en la segona declaració judicial per aquest cas, en què s'investiga el presumpte desviament de fons públics a aquesta entitat que ell va presidir.

Actualitzat
La infanta Cristina no va fer "absolutament res" com a vocal de la junta directiva de l'Institut Nóos, segons va afirmar davant del jutge el seu marit, Iñaki Urdangarin, en la segona declaració judicial per aquest cas, en què s'investiga el presumpte desviament de fons públics a aquesta entitat que ell va presidir. Segons Urdangarin,

En la compareixença d'unes quatre hores en els jutjats de Palma el 23 de febrer, Urdangarin va assegurar que pensava que feien falta cinc persones per conformar la junta directiva de l'institut, i ell i el seu exsoci Diego Torres van nomenar "les persones de màxima confiança i màxima transparència".

A la transcripció de la seva declaració, de 83 pàgines, es diu:

Jutge: [...] Què hi feia la seva dona?

Urdangarin: Absolutament res.

Jutge: I si no feia res, per què hi era?

Urdangarin: L'hi repeteixo, senyoria: jo sempre he pensat que feien falta cinc persones per formalitzar aquesta junta i ho vaig fer; nomenem les persones de màxima confiança i màxima transparència per a això. Res més. És la primera notícia que tinc que amb tres ja hauríem pogut conformar la junta.

Jutge: Sí, però els estatuts els van fer vostès.

Urdanganrin: Jo no ho vaig fer personalment.

Jutge: Bé, els devien encarregar a algú. Algun bufet d'advocats ho devia fer, no?

Urdangarin: Jo el que li puc dir és que pensava que eren cinc i que havíem, com dir-ho?, de cobrir aquests seients.

Jutge: Però si el problema no és que n'hi hagi un més o dos més.

Urdangarin: No, ja m'ho imagino.

Jutge: És que aquests dos facin alguna cosa que en justifiqui la presència. Llavors la pregunta és: Quines funcions tenia donya
Cristina de Borbó en aquesta junta directiva?

Urdangarin: Cap. Era una persona de confiança meva a la Junta Directiva, simplement això. Amb la voluntat màxima de donar una transparència i una normalitat a les coses. Jo recordo que aquest va ser el meu criteri per poder dir que conformàvem aquesta junta d'aquesta manera.

Jutge: Per a la transparència no és obligat que hi sigui donya Cristina, dic jo. Per crear una àrea d'influències, sí que és obligat que hi sigui donya Cristina, però perquè hi hagi transparència...

Urdangarin: Transparència, comoditat, vaja, formalisme. Persones que són a prop nostre i que saben que aquesta és la idea, ja la podem tancar amb ells, res més. Aquesta vacant la podem tancar amb ells, no hi va haver una altra lectura, senyoria, en aquest tema.


També García Revenga va ser designat tresorer per la seva amistat de més de quinze anys amb Urdangarin, que va assegurar al jutge que no recordava que el secretari de les infantes tingués "cap participació" com a tresorer.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut