Hugo Chávez presidia Veneçuela des del 1999 (Foto: Reuters)
Hugo Chávez presidia Veneçuela des del 1999 (Foto: Reuters)
Caracas

El president veneçolà, Hugo Chávez, mor als 58 anys a causa d'un càncer

· El vicepresident veneçolà, Nicolás Maduro, ha anunciat la mort del comandant als 58 anys, a causa del càncer del qual es continuava tractant a Veneçuela.

· L'anunci ha arribat quan només feia quatre hores que, en una altra compareixença, Maduro havia denunciat que la malaltia era fruit d'un "atac" dels "enemics històrics" de la pàtria.

· Els funerals se celebraran divendres.

RedaccióActualitzat
Hugo Chávez ha perdut la lluita contra el càncer. Havien passat escassament quatre hores des de la compareixença que havia fet aquest mateix dimarts a la tarda el vicepresident veneçolà, Nicolás Maduro, quan ha tornat a aparèixer davant dels mitjans de comunicació per anunciar la mort del "comandant i cap suprem de les forces revolucionàries". Chávez ha mort als 58 anys a causa del càncer que se li va detectar el juny del 2011 a la zona pèlvica (fins ara no se n'han donat més detalls) i l'endemà que el seu govern va anunciar que havia empitjorat el seu estat de salut a causa d'una infecció respiratòria.

"Hem rebut la informació més dura i tràgica que podem anunciar al nostre poble. A les 16.25 hora local d'avui, 5 de març, ha mort el comandant president Hugo Chávez Frías", ha informat Maduro, visiblement emocionat, en un missatge transmès per ràdio i televisió des de l'Hospital Militar Carlos Arvelo. Tant bon punt s'ha confirmat la defunció, moltes persones han sortit al carrer a Caracas per mostrar el dol. "És un moment de profund dolor", ha afegit Maduro, que estava acompanyat per diversos ministres i ha anunciat el desplegament de les forces de seguretat per garantir la pau en aquest moment. L'exèrcit ja ha manifestat la seva lleialtat al vicepresident.

El dirigent veneçolà ha mort gairebé tres mesos d'haver-se operat per quarta vegada de la malaltia, intervenció a la qual es va sotmetre l'11 de desembre passat a l'Havana. Chávez va tornar fa dues setmanes a Caracas després de dos mesos de convalescència a Cuba. Segons la versió oficial, ell mateix va demanar tornar a Caracas per continuar el tractament.

L'alt comandament militar i polític del país s'havia reunit d'urgència aquest mateix dimarts a la tarda davant del deteriorament de l'estat de salut del comandant. Després de la trobada, el règim ha denunciat que el càncer de Chávez és un atac dels enemics històrics" de la pàtria i ha insinuat d'aquesta manera que ha estat enverinat. També ha anunciat l'expulsió de dos agregats de l'ambaixada nord-americana, acusats de plantejar "projectes desestabilitzadors" a militars veneçolans en actiu, unes acusacions que Washington ha rebutjat.

Chávez va presidir Veneçuela durant 14 anys i es va sotmetre a les urnes per última vegada a l'octubre. Només dos mesos després, va haver de tornar a Cuba per tractar-se de la malaltia que l'ha dut a la mort.

El futur de la "revolució" socialista"

La mort d'Hugo Chávez obre la incògnita sobre quin serà el futur del seu projecte de "revolució bolivariana". El que està clar és que s'hauran de convocar noves eleccions en un termini de 30 dies i que, si no hi ha cap sorpresa, el vicepresident Maduro competirà amb el conservador Henrique Capriles, derrotat als últims comicis. Un sondeig recent apunta que Maduro té un suport fort entre l'electorat chavista.

En conèixer la notícia, Henrique Capriles ha expressat la seva solidaritat amb els familiars del president Chávez a través de Twitter.





Anar al contingut