Caracas

Veneçuela afronta el postchavisme amb incertesa i mostres multitudinàries de dolor

· El vicepresident Nicolás Maduro ha desplegat els militars i la policia a tot el país, i els carrers de Caracas s'han omplert amb milers de seguidors de Chávez.

· El país entra ara en una setmana de dol nacional. El funeral serà divendres.

· Ara, la gran incògnita és si el chavisme és possible sense Chávez.

RedaccióActualitzat
Els veneçolans han començat la setmana de dol pel president Hugo Chávez, mort aquest dimarts a la nit. La seva mort ha causat consternació entre els seus seguidors arreu del país. Alguns han volgut acomiadar-se'n a les portes de l'hospital i han continuat davant del centre hospitalari fins que ha començat el seguici fúnebre. Els plors per la mort del president veneçolà s'han barrejat amb consignes contra l'oposició. També s'han sentit promeses de lleialtat eterna i de suport per al seu successor, Nicolás Maduro, que ha tret l'exèrcit al carrer per garantir la pau i la Constitució.

Els funerals se celebraran divendres

Chávez serà acomiadat amb diversos actes que culminaran divendres amb un funeral. El cos del president Chávez serà traslladat aquesta tarda a l'Acadèmia Militar de Caracas, que es considera "el bressol de la 'revolució bolivariana'" i "el lloc on va néixer el president Chávez". El trasllat es farà amb un recorregut pels llocs més destacats de la ciutat i Chávez "estarà acompanyat per tot el poble", segons ha explicat el ministre d'Exteriors. Fins divendres, estarà oberta la capella ardent. El govern ha promès que treballarà perquè "el màxim de persones puguin veure el seu pare, el seu alliberador, el seu protector".

Mentrestant, ja es prepara la successió, que liderarà el mateix Maduro. Hugo Chávez el va nomenar a la tardor el seu hereu. Ara és el vicepresident i molt possiblement serà el candidat a les pròximes eleccions. Maduro tindrà el difícil paper de substituir Chávez sense tenir el carisma del difunt president. De fet, la gran incògnita és si el chavisme és possible sense Chávez.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut