Caracas

Veneçuela convocarà eleccions abans de 30 dies amb la probable victòria de Maduro

Mentrestant, el vicepresident, Nicolás Maduro, dirigirà el procés. La decisió, però, no està exempta de controvèrsia. I és que alguns consideren que en aquest cas qui ha d'assumir el poder fins a la celebració dels comicis és el president de l'Assemblea Nacional, càrrec que ocupa Disodado Cabello.

RedaccióActualitzat
Eleccions abans de 30 dies. Aquest és el pas a què es veu abocat Veneçuela després de la mort del seu president, Hugo Chávez, que ha comandat el país els últims 14 anys. Mentrestant, el vicepresident, Nicolás Maduro, dirigirà el procés. La decisió, però, no està exempta de controvèrsia. I és que alguns consideren que en aquest cas qui ha d'assumir el poder fins a la celebració dels comicis és el president de l'Assemblea Nacional, càrrec que ocupa Diosdado Cabello.

De fet, és el que diu la Constitució veneçolana, però una sentència del Tribunal Suprem va avalar allargar més enllà del 10 de gener -data límit en què Chávez hauria d'haver pres possessió del càrrec- la continuïtat de la gestió, que va assumir el vicepresident Maduro. La sentència ho argumenta pel fet que es tracta d'una reelecció.

Sigui com sigui, el desembre passat, Nicolás Maduro era designat per Hugo Chávez com el seu successor. El president afirmava que, si per alguna raó ell quedava inhabilitat, Maduro dirigiria el país. Ara, Maduro afronta el difícil repte de substituir un carismàtic líder que despertava tanta admiració com animadversió. Previsiblement, serà candidat a la presidència i també es dóna per fet que guanyarà sense problemes.

L'home de confiança de Chávez

Nascut a Caracas el 1962, ja durant els seus anys d'estudiant es converteix en líder estudiantil maoista. No accedeix a la universitat i es converteix en xòfer d'autobús a la capital.

Nicolás Maduro entra en contacte amb Hugo Chávez a través de la seva companya sentimental, Cilia Flórez. Flórez lluita per l'alliberament de Chávez durant l'intent de cop d'estat del 1992. Des d'aleshores, Maduro ja no se separarà de l'entorn d'Hugo Chávez. Maduro és escollit diputat l'any 2000 després de participar en la redacció de la nova carta política. El 2006 és designat president de l'Assemblea Nacional i, al mateix temps, Chávez el nomena "canciller", càrrec que ocuparà fins a finals del 2012.

Passades les eleccions del 7 d'octubre del 2012, és quan Maduro és nomenat vicepresident. La salut de Chávez empitjora i presenta símptomes evidents de debilitament. Des d'aquell moment, Nicolás Maduro assumeix la responsabilitat de dirigir l'estratègia per enfrontar-se amb l'oposició i decideix qui viatja i quan a l'Havana i totes les aparicions públiques per informar de l'evolució de Chávez.

Maduro és considerat de la branca moderada de l'entorn d'Hugo Chávez, i les eleccions seran el termòmetre definitiu per avaluar el seu poder i la seva influència davant del poble veneçolà.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut