Madrid

Ruiz-Gallardón recorda a Rodríguez Sol que limitar l'expressió dels fiscals en garanteix la independència"

Des del govern espanyol, el ministre de Justícia ha assegurat que posar límits tant als jutges com als fiscals a opinar sobre qüestions polítiques preserva la seva independència. Unes declaracions que fan referència al cas del fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, que va defensar la consulta sobre el dret a decidir.

RedaccióActualitzat
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha recordat al fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, que les limitacions a jutges i fiscals a participar en el debat polític garanteixen la seva funció i independència. Gallardón ho ha dit en una entrevista a Radio Nacional d'Espanya quan s'ha referit a l'expedient que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va obrir a Rodríguez Sol per defensar l'opció, dins de la legalitat, de consultar els catalans sobre el dret a decidir. Aquesta situació ha portat al fiscal superior de Catalunya a presentar la seva renúncia.

Ruiz-Gallardón no ha volgut entrar en el fons de les manifestacions de Rodríguez Sol, però ha deixat clar que els fiscals "tenen limitacions en la seva llibertat d'expressió que no tenen la resta" i que s'estableixen "en garantia de la seva pròpia funció". D'aquesta manera, el ministre ha remarcat que si un jutge o fiscal participa en un debat de caràcter polític i després ha d'intervenir en una causa judicial sobre aquest assumpte, queda "contaminat" i el poden acusar d'haver perdut la seva independència. Segons Gallardón, aquesta és la raó per la qual la llei i l'estatut de jutges i fiscals "els diu que no poden intervenir en un debat polític" i per la qual es va obrir l'expedient a Rodríguez-Sol.

Sobre la llei de taxes judicials, Alberto Ruiz-Gallardón ha assenyalat que la justícia "no és gratis" i que Espanya compta amb les taxes més baixes de la Unió Europea. El ministre també ha defensat la reforma que es portarà a terme en el Consell General del Poder Judicial que, segons el seu parer, no només no minvarà la seva independència, sinó que la garantirà. En relació amb la vaga que van protagonitzar jutges i fiscals contra aquesta llei, Gallardón ha dit que en una societat com l'espanyola cadascú ha de "tenir clar el seu paper" i encara que s'ha mostrat obert al diàleg, no ha vist lògic que un poder de l'Estat es manifesti contra una mesura aprovada per un altre poder de l'Estat, en aquest cas el Parlament espanyol.

Gallardón ha anunciat també que el seu departament està ja treballant en el disseny de les mesures legals contra la corrupció que es van aprovar en les resolucions de l'últim debat sobre política general.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut