Una família siriana, refugiada al Líban (Foto: Reuters)
Una família siriana, refugiada al Líban (Foto: Reuters)
Ginebra

L'ACNUR alerta que ja hi ha més d'un milió de refugiats sirians i la meitat són nens

"Amb un milió de persones fugides, milions de desplaçats interns i milers de persones que travessen les fronteres cada dia, Síria va cap a un desastre d'escala total", avisa l'agència de l'ONU per als refugiats. El ritme de sirians que es refugien s'ha incrementat molt des de l'1 de gener. Dels 400.000 que hi havia llavors s'ha passat al milió.

RedaccióActualitzat
L'onada de civils que han travessat les fronteres de Síria fugint de la violència ha superat les previsions més pessimistes de l'ONU, molt abans del previst, i ja són més d'un milió els refugiats sirians. António Guterres, màxim responsable de l'ACNUR, l'agència de l'ONU per als refugiats, assegura, a més, que la meitat d'aquest milió de refugiats són nens.

Guterres ha explicat que el ritme de sirians que es refugien s'ha incrementat molt des de l'1 de gener. Dels 400.000 que hi havia llavors s'ha passat al milió, i es tracta de persones "que depenen de la generositat dels països d'acollida, de la resposta de les agències humanitàries i del suport financer de governs i individus". I ha afegit que els refugiats arriben "traumatitzats, sense possessions i havent perdut membres de la família".

L'organització alerta que l'escalada de la violència, unida a la falta de serveis bàsics i el col·lapse de l'economia, empeny diàriament 10.000 sirians cap als països veïns. L'alt comissionat per als refugiats, António Guterres, ha llançat un advertiment: "Amb un milió de persones fugides, milions de desplaçats interns i milers de persones que travessen les fronteres cada dia, Síria va cap a un desastre d'escala total".

Els països d'acollida són, sobretot, el Líban, Jordània, Turquia, l'Iraq i Egipte, però cada vegada més el nord d'Àfrica i Europa. I Guterres avisa que estan arribant al límit. Al Líban, per exemple, l'allau de refugiats sirians ha fet augmentar un 10% la població.
Anar al contingut