Els presidents de l'Argentina, l'Uruguai i Bolívia vetllen Chávez (Foto: Reuters)
Els presidents de l'Argentina, l'Uruguai i Bolívia vetllen Chávez (Foto: Reuters)
Caracas

El fèretre de Chávez arriba a l'Acadèmia Militar de Caracas acompanyat d'una multitud

Una marea humana ha acompanyat el fèretre del president veneçolà des de l'hospital on va morir fins a l'Acadèmia Militar, on s'ha instal·lat la capella ardent i divendres tindrà lloc el funeral. Han estat 6 hores de seguici fúnebre, encapçalat pel president interí Nicolás Maduro, acompanyat de les filles de Chávez i del president de Bolívia, Evo Morales.

RedaccióActualitzat
Dol multitudinari per Hugo Chávez als carrers de Caracas. Una marea humana ha acompanyat durant 6 hores el fèretre del president veneçolà, mort dimarts als 58 anys a causa d'un càncer, en el trasllat fins a l'Acadèmia Militar, on s'ha instal·lat la capella ardent i divendres tindrà lloc el funeral. Es tracta d'un lloc simbòlic, situat prop del Palau de Miraflores i que es considera "el bressol de la 'revolució bolivariana'" i "el lloc on va néixer el president Chávez".

El seguici fúnebre ha sortit de l'hospital on va morir després d'un acte religiós, que ha acabat amb l'himne de Veneçuela. La mare del comandant, Elena de Chávez, plorava abraçada al taüt. Una gentada ja els esperava als carrers i han estat centenars de milers les persones que han volgut dir adéu al pare de la revolució bolivariana.

La comitiva ha desfilat pels carrers de Caracas, entre els quals l'avinguda Bolívar, un dels espais més simbòlics de la capital veneçola i que el comandant havia omplert en els discursos multitudinaris.

El taüt, tapat amb la bandera de Veneçuela i una rosa vermella, l'han portat els membres de la guàrdia d'honor del president. La marea humana, que ha recorregut un camí de gairebé 10 quilòmetres, ha avançat lentament pels carrers de la capital veneçolana sota un sol de justícia. A mesura que avançava el seguici, els ciutadans anaven dipositant sobre el taüt samarretes, flors, fotografies i altres objectes com a mostra d'afecte.  

El president interí Nicolás Maduro i les filles d'Hugo Chávez han encapçalat el seguici que ha traslladat les despulles del president veneçolà. La multitud s'ha vestit amb els colors vermell del chavisme, verd, de l'exèrcit, i jaquetes amb la bandera veneçolana. També s'han vist pancartes i samarretes amb la proclama "T'estimo" o "T'estimaré sempre", "Chávez som tots", "Chávez viu, la lluita segueix" i s'han sentit crits a favor del vicepresident Maduro.

El fèretre ha quedat instal·lat al pati d'armes de l'Acadèmia Militar, específicament al lloc que Chávez va dissenyar, al costat d'un roure, on s'ha ofert una missa per al difunt. La capella ardent de Chávez, ubicada a la sala d'honor de l'Acadèmia, estarà oberta fins divendres i, tenint en compte la popularitat del president, es preveu que hi passin centenars de milers de persones.

El comiat a Hugo Chávez ha començat ja des de primera hora de dimecres amb 21 canonades de la Força Armada Nacional Bolivariana, que llançarà salves cada hora fins que les restes del president siguin inhumades divendres.

El govern que ara encapçala Nicolás Maduro, que ha de convocar eleccions en els pròximes 30 dies, ha decretat set dies de dol nacional i la suspensió de les activitats educatives durant aquesta setmana.

Arriben els dirigents pels funerals d'estat

A part de l'amic de Chávez Evo Morales, altres dirigents aliats del difunt president ja han arribat a Veneçuela per assistir a les exèquies. És el cas de la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, i del de l'Uruguai, José Mujica, que, juntament amb el president bolivià, han estat els primers a arribar.

També tenen previst aterrar les pròximes hores al país la dirigent brasilera Dilma Rousseff i els presidents del Perú, Ollanta Humala; la República Dominicana, Danilo Medina; i el Panamà, Ricardo Martinelli, així com el president xilè, Sebastián Piñera.

A Cuba, aquest dijous serà una jornada d'homenatge a Chávez a tota l'illa, amb l'acte central a la Plaça de la Revolució de l'Havana. De moment, ni Fidel ni Raúl Castro han parlat públicament de la mort de Chávez, però el govern cubà ha emès un llarg comunicat elogiant la figura de Chávez. I el número dos del règim, Miguel Díaz-Canel, ha donat el condol al poble veneçolà i ha advertit que "cap llàgrima té valor si no s'acompanya del compromís de garantir la supervivència de l'obra del líder estimat".

Un altre aliat de Chávez, l'iranià Mahmud Ahmadinejad, ha assegurat que "probablement" anirà al funeral.

El govern espanyol encara no ha decidit quin representant enviarà al funeral.
Anar al contingut