Concentració dels treballadors d'Iberia a la plaça de Sant Jaume. (Foto: EFE)
Un centenar de treballadors s'han concentrat davant la Generalitat. (Foto: EFE)
Barcelona / Madrid

El mediador d'Iberia proposa rebaixar a 3.100 els acomiadaments a la companyia

Ha fet una proposta als sindicats i a l'empresa en què es baixen de 3.800 a 3.100 els acomidaments, es prioritzen les prejubilacions i es marquen retallades de sou d'entre un 7 i un 14%, entre altres mesures d'ajustt. Les parts estudiaran l'acord i en tornaran a parlar aquest dijous al matí.

RedaccióActualitzat
El mediador en el conflicte laboral d'Iberia, Gregorio Tudela, ha fet una proposta als sindicats i a l'empresa en què s'atenuen els més de 3.800 acomiadaments previstos en el pla d'ajust de la companyia. En essència, es rebaixen de 3.807 a 3.141 els acomiadaments, es prioritzen les prejubilacions i es marquen retallades de sou d'entre un 7% i un 14%, entre altres mesures. Les parts estudiaran l'acord i en tornaran a parlar aquest dijous al matí.

La proposta estableix que la retallada de plantilla es faria entre el 2013 i el 2015. Proposa renunciar a la revisió del salari en funció de l'IPC el 2012 i la congelació de diversos complements, així com negociar mesures de millora de la productivitat, rebaixar les reduccions de jornada per antiguitat, augmentar les hores de vol o reduir festius i vacances.

La firma de l'acord implicaria que la direcció retirés l'ERO i el procediment de despenjada de conveni, mentre que els sindicats haurien de desconvocar les vagues de forma immediata i definitiva.

El director de Recursos Humans d'Iberia ha considerat necessari que "la gent que es quedi també hagi de fer un esforç i que la companyia sigui viable de cara al futur".

Per part dels treballadors, el president del sindicat Sitcpla, Antonio Escobar, s'ha mostrat prudent, però ha admès que, si se suavitza el nombre d'acomiadaments, "el mediador haurà aconseguit una part de la seva feina". Escobar ha afegit que el mediador ja va alertar del "trauma social que podia suposar haver d'enviar al carrer una persona amb la reforma laboral actual, amb una mà al darrere i l'altra al davant".

Des de la UGT han considerat "encomiable" la tasca del mediador  perquè la proposta que ha fet "es pot estudiar i és integral" i millora la situació de "despenjar-se" del conveni. Per la seva banda, el sindicat de pilots Sepla ha admès el "gran esforç" de Tudela.

Protesta a Barcelona

Mentre es negociava a Madrid, a la capital catalana, un centenar de treballadors d'Iberia s'han concentrat aquest dimecres a la tarda a la plaça de Sant Jaume per protestar contra l'ERO. La protesta ha coincidit amb la segona setmana de vaga a Iberia.

Els treballadors reclamen a la Generalitat que s'impliqui en el conflicte i recorden que Iberia té més de 2.000 treballadors a Catalunya. "Demanem la mediació del govern, de la mateixa manera que ha fet per defensar l'ocupació a la indústria automobilística", ha argumentat el president del comitè d'empresa a l'aeroport de Barcelona, José Ramírez.
Anar al contingut