Caracas

Milers de veneçolans fan hores de cua per visitar la capella ardent d'Hugo Chávez

Els veneçolans tornen a sortir en massa al carrer per dir adéu al president del país durant 14 anys. El fèretre s'exposa, destapat fins a mig cos, a l'Acadèmia Militar, on aquest divendres tindrà lloc el funeral d'estat, amb una vintena de caps d'estat i delegacions de 54 països. El príncep Felip hi representarà Espanya. Chávez podria ser enterrat al Panteó Nacional, on descansa Simón Bolívar.

RedaccióActualitzat
Uniforme militar verd oliva, corbata negra, boina vermella i rostre serè. A la cintura, una banda vermella amb el brodat «Milicia», el cos que va crear. Així es com veuen Hugo Chávez els milers de veneçolans que han fet hores de cua per visitar la capella ardent del president veneçolà.
 
El fèretre del comandant s'exposa al saló d'honor de l'Acadèmia Militar de Caracas, amb el taüt destapat fins a mig cos. No se li poden fer fotos i la televisió pública mostra el comiat del poble a l'home que va governar el país durant 14 anys, però sense ensenyar el difunt.

Desenes de milers de persones, molt dels quals amb la camisa vermella dels chavistes, han dit adéu al president veneçolà, mort als 58 anys a causa d'un càncer. Molts no han pogut reprimir les llàgrimes en veure'l difunt. El senyal de la creu i la salutació militar també s'han vist al saló d'honor. Les autoritats ja han advertit que no hi haurà temps perquè tothom pugui entrar a veure Chávez per última vegada.

Els ciutadans només es poden acostar uns segons al president. Al cap del fèretre hi ha una gran creu daurada. Als peus, una espiga d'or, símbol del llibertador Simón Bolívar, l'home amb el qual es va voler identificar el "comandant president".

El governant Partit Socialista Unit de Veneçuela ha anunciat que demanarà a l'Assemblea Nacional un canvi de l'article 187 de la Constitució, perquè Chávez sigui enterrat al Panteó Nacional, on descansa Bolívar. L'article estableix que s'hi podran enterrar les personalitats "il·lustres que hagin prestat serveis eminents a la República", 25 anys després d'haver mort.
 
Les despulles de Chávez són a l'Acadèmia Militar des de dimecres, quan un seguici multitudinari va acompanyar el fèretre fins al recinte on aquest divendres tindrà lloc el funeral, que comptarà amb l'assistència d'una vintena de caps d'estat i 54 delegacions d'alt nivell d'arreu del món. Alguns han arribat aquest dijous a Veneçuela. És el cas de la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, i el seu antecessor en el càrrec, Luis Inácio Lula da Silva. Abans ho ha fet el president cubà, Raúl Castro.
 
Altres ja eren a Caracas des de dimecres, com el bolivià Evo Morales i l'uruguaià José Mujica. Una de les primeres d'arribar, Cristina Fernández de Kirchner, té previst tornar aquest divendres a l'Argentina, després d'haver visitat ja la capella ardent. El bielorús Alexandr Lukaixenko i el president de Guinea Equatorial, Teodoro Obiang, també seran al funeral.

Els Estats Units hi enviaran una delegació de perfil molt més baix: dos congressistes, un dels quals retirat, i el seu encarregat de negocis a Caracas.

Per part del govern espanyol, aquest dijous s'ha sabut que el príncep Felip serà l'encarregat de representar Espanya a la cerimònia, que el 324 i el 324.cat oferiran en directe a partir de les 4 de la tarda.

Entre les mostres de dol per la mort de Chávez destaca la Diputació de Guipúscoa. La ikurriña i la bandera de Veneçuela onegen aquest dijous a mig pal a la balconada de la seu de la institució, governada per l'esquerra independentista basca. El diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, participarà aquest divendres en l'homenatge a Chávez a Caracas, en representació de Sortu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut