Bárcenas sortint de l'Audiència Nacional, on va declarar pel "cas Gürtel". (Foto: EFE)
Bárcenas sortint de l'Audiència Nacional, on va declarar pel "cas Gürtel". (Foto: EFE)
Madrid

Els exministres Rato, Acebes i Trillo declararan a l'Audiència Nacional pels papers de Bárcenas

Els exministres del PP compareixeran davant del jutge Gómez Bermúdez després que aquest ha admès a tràmit la querella d'IU sobre la suposada comptabilitat B del PP. També hauran de declarar el mateix Bárcenas i empresaris de la construcció.

RedaccióActualitzat
El jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha admès a tràmit la querella d'Esquerra Unida (IU) contra els extresorers populars Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta, així com també contra els exministres i exdirigents populars Rodrigo Rato, Ángel Acebes i Federico Trillo i empresaris de la construcció per la suposada comptabilitat B del PP.

Gómez Bermúdez ha citat a declarar entre el 25 i el 27 de març fins a 15 persones i ha acordat l'obertura d'una investigació per aquests fets, tot i que el seu col·lega a l'Audiència Nacional Pablo Ruz ja va assumir divendres passat aquesta causa, que fins ara duia la Fiscalia Anticorrupció.

La querella d'IU afirma que els extresorers i exalts càrrecs del partit "rebien una quantitat de diner o bé mercaderies, serveis i altres regals en espècie en pagament per haver violat la llei" a canvi d'adjudicacions als empresaris. Per això, el jutge ha ordenat als querellats que en un termini màxim de 7 dies "aportin còpia o relació dels ingressos dels quals hagin estat beneficiaris entre 2002 i 2009 per administracions governades pel Partit Popular".

La querella, elaborada conjuntament amb l'Associació Justícia i Societat, l'Associació Lliure d'Advocats, Ecologistes en Acció i la  Federació dels Verds, es dirigeix contra els extresorers del PP, contra exresponsables d'organització, finances i assessoria legal del PP, exministres i també contra importants empresaris. Entre ells, hi ha el president del Grup Sando, José Luis Sánchez Domínguez, que presumptament va donar als populars més d'un  milió d'euros; Manuel Contreras Caro, president d'Azvy, donant de 858.000 euros; Juan Manuel Villar Mir, expresident d'OHL, que va pagar més de mig milió d'euros, o Luis de Rivero, expresident de Sacyr  Vallehermoso, donant de mig milió euros.

A tots ells els querellants els atribueixen els delictes d'alteració de preus de concursos i subhastes públiques, receptació i blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, tràfic d'influències, delictes contra la hisenda pública, frau i exaccions il·legals, encobriment, falsedat i apropiació indeguda de fons electorals i associació il·lícita.
Anar al contingut