Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia.
Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia. (Foto: ACN)
Barcelona

Andreu Mas-Colell adverteix que és "impossible" complir amb el dèficit del 0,7% que demana Madrid

Andreu Mas-Colell avisa que és "impossible" fer uns pressupostos amb un dèficit del 0,7% del PIB, tal com reclama el govern espanyol. El conseller d'Economia ho ha dit durant la conferència al fòrum Barcelona Tribuna. El conseller reconeix que no pot desviar-se de l'objectiu ja que "tresoreria i pressupost" es confonen.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha advertit que és "impossible" que Catalunya pugui fer front a l'ajust de 4.700 milions que hauria de dur a terme, si finalment aprovés uns pressupostos amb un objectiu de dèficit del 0,7%, que és el fixat pel Govern espanyol. Ho ha assegurat Mas-Colell durant la seva intervenció al fòrum Barcelona Tribuna.

El titular d'Economia, que ha estat presentat per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha insistit en la necessitat que el Govern de Mariano Rajoy flexibilitzi el dèficit a les autonomies, partint de la base que Brussel·les segurament acordarà donar més temps a Espanya per complir amb el seu objectiu de dèficit.

Mas-Colell ha demanat també ampliar el Fons de Liquiditat Autonòmic i fer un altre pla de proveïdors perquè les comunitats es puguin posar al dia. El primer permetria "no tornar a acumular deutes", mentre que el segon permetria "anul·lar els deutes pendents". Amb aquestes dues mesures es podria tancar aquest any amb un dèficit de l'1,5 per cent, mig punt menys que l'any passat. Aquest any la Generalitat ha demanat més de 9.000 milions d'euros al Fons de Liquiditat Autonòmic, és a dir, gairebé el 40% de la previsió del govern.

Anar més ràpid és impossible. "Un ritme ràpid obligaria a retallades de despeses que serien poc recomanables, tant per l'efecte contractiu sobre la demanda agregada com pel deteriorament que generaria en  els serveis públics. El ritme recomanable podria ser de mig punt cada any durant els propers quatre anys", ha afegit el conseller.

Davant unes 150 persones, Mas-Colell ha criticat la concepció "homogeneïtzadora" del govern espanyol, ha denunciat que l'estat està aprofitant la crisi per "recentralitzar", i ha afegit: "No ens agradaria que el Govern acabés fent de virrei de Catalunya".

Precisament, aquest dilluns el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha afirmat que està "absolutament convençut" que Catalunya complirà amb l'objectiu del dèficit i ha recordat que l'estat està finançant la Generalitat.
Anar al contingut