Buenos Aires

L'Amèrica llatina rep amb satisfacció l'elecció del cap de l'Església, sobretot a l'Argentina

Llatinoamèrica ha rebut amb satisfacció l'elecció del cap de l'Església, però especialment a l'Argentina, d'on és el nou pontífex. La presidenta argentina, amb qui té una forta tibantor, ha felicitat el seu compatriota. Per la seva banda, Maduro ha dit que Chávez ha influït en l'elecció d'un papa llatinoamericà.

RedaccióActualitzat
Llatinoamèrica ha rebut amb satisfacció l'elecció del cap de l'Església, però especialment a l'Argentina, d'on és el nou pontífex. La catedral de Buenos Aires s'ha omplert de fidels quan s'ha sabut que el jesuïta Jorge Mario Bergoglio era el nou papa. A dins del temple s'han sentit aplaudiments i crits de "Visca el papa!" i "Francesc, Francesc!". S'ha resat un rosari en acció de gràcies per l'elecció del pontífex, mentre, a fora, curiosos, turistes i més feligresos s'acostaven a la catedral.

La presidenta de l'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner, ha penjat un comunicat al seu compte de Twitter, on ha felicitat el seu compatriota i li expressa el seu respecte i consideració. De tota manera, a Twitter s'ha criticat la presidenta argentina perquè en el moment del nomenament del jesuïta argentí semblava no prestar-hi atenció i piulava accions que ha dut a terme el seu executiu.

Jorge Mario Bergoglio va ser nomenat el 2001 primat de l'Argentina i va ocupar la presidència de la Conferència Episcopal durant dos períodes, fins que va abandonar el càrrec perquè els estatuts li impedien continuar. Durant aquest període, va mantenir una tensa relació amb el govern de Néstor Kirchner i després amb la seva dona i successora, Cristina Fernández. La fredor que va marcar el to de les seves relacions amb el "kirchnerisme" es va transformar en un enfrontament obert en temes com l'avortament i el matrimoni homosexual.

Maduro diu que Chávez ha influït en l'elecció d'un papa llatinoamericà

Però la notícia del nou papa s'ha viscut des de tota l'Amèrica llatina. Des de Veneçuela, el president interí i candidat a les eleccions, Nicolás Maduro, ha fet una curiosa vinculació entre l'elecció del papa i Hugo Chávez: "Nosaltres sabem que el nostre comandant va ascendir fins a aquelles altures i està cara a cara amb Crist. Alguna cosa ha influït perquè es convoqui un papa sud-americà. Alguna mà nova va arribar i Crist li va dir: 'Ha arribat l'hora de l'Amèrica del Sud".


El president de l'Equador, Rafael Correa, ha destacat en el seu compte de Twitter la importància de l'elecció d'un llatinoamericà com a papa, una mostra que es viuen moments "històrics sense precedents".
El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, ha expressat el seu afecte al papa Francesc I i també n'ha destacat al seu Twitter la procedència llatinoamericana. L'episcopat brasiler s'ha sumat també a les felicitacions i ha expressat la seva convicció que Bergoglio portarà al seu pontificat "la rica experiència de l'Església llatinoamericana". "Estem feliços, satisfets. L'elecció d'un llatinoamericà mostra que l'Església s'obre per a tots, que no està orientada només a Europa". En una roda de premsa, el bisbe Leonardo Steiner ha definit el nou pontífex com "un home molt senzill, a prop del poble" i ha destacat el nom que ha triat. "Tots sabem el que significa el nom Francesc per a l'Església. El nom Francesc d'Assís ajuda a donar una idea de com veu ell el seu servei a l'Església". En ser preguntat sobre com rep l'Església brasilera un papa argentí, per la tradicional rivalitat entre els dos països, Steiner va destacar que, més que això, són "veïns". "Si fos brasiler estaríem més contents, però estem contents".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut