Compte de Twitter fals de Jorge Mario Bergoglio, que s'ha eliminat aquest dimecres al vespre.
Compte de Twitter fals de Jorge Mario Bergoglio, que s'ha eliminat aquest dimecres al vespre.
El Vaticà

L'elecció papal fa reviscolar el compte @pontifex i centra les converses a la xarxa

Bergoglio tenia fins aquest dimecres al vespre un compte amb el seu nom a Twitter, @JMBergoglio, un perfil fals que feia referències a les acusacions de col·laboració amb la dictadura militar i publicava comentaris irònics sobre la seva oposició al matrimoni homosexual i que ha estat suspès a la nit.

Ramon RadóActualitzat
"HABEMUS PAPAM FRANCISCUM". Amb aquest missatge, publicat quan passaven tres minuts de dos quarts de nou, el compte de Twitter @pontifex ha donat la benvinguda al papa Francesc. El compte papal a la xarxa havia quedat en blanc el 28 de febrer, quan Benet XVI va abandonar la Seu, i se n'havien arxivat les piulades. Una hora i mitja després de la "fumata" blanca, però, els milions de seguidors del perfil n'han pogut tornar a rebre piulades. Tot i que encara no se sap si el papa Francesc seguirà els passos del seu antecessor i reprendrà aquest compte, la piulada ja ha tingut més de 95.700 retuits
 
De fet, Jorge Mario Bergoglio tenia fins aquest dimecres al vespre un compte amb el seu nom a Twitter, @JMBergoglio, un perfil que, malgrat ser fals, ha vist com augmentava de seguidors abans de ser suspès a la nit. El compte, del qual encara es pot consultar la versió en "caché", feia referències a les acusacions de col·laboració amb la dictadura militar i publicava comentaris irònics, sobre la seva oposició al matrimoni homosexual o la seva modèstia. Un exemple n'era la presentació: "Potser peco d'humilitat en dir que sóc un simple representant de Déu a la Terra, igual que Déu n'és de mi a la Terra".

Durant tota la tarda, la xarxa ha estat pendent de l'elecció del pontífex. Abans que sortís la tercera (i definitiva) "fumata" per la xemeneia de la Capella Sixtina, una gavina s'ha aturat damunt la xemeneia en una imatge que s'ha vist per tot el món. Al cap de poc temps, la gavina ja tenia un compte a Twitter i a hores d'ara té més de 8.000 seguidors. La "fumata" blanca i la salutació del nou pontífex també ha estat seguit pel compte de la xemeneia del Vaticà, que durant aquests dies ha anat "retransmetent" l'elecció papal. Un cop s'ha conegut la identitat del nou pontífex, ha preguntat als seus prop de 10.000 seguidors: "Què, ara que ja teniu les notícies que volíeu, ja no em tornareu a fer cas?"

Fora de la xarxa, Twitter també ha estat present a la plaça de Sant Pere amb una pancarta que, jugant amb la polisèmia, proclamava: "Et seguirem, pontífex", tal com recollia el periodista català Toni Aira.
Trending topic

L'elecció del nou papa ha estat, indiscutiblement, el tema del dia a les xarxes socials. A la tarda, quan encara no se'n coneixia la identitat, el nom de Joan Pau III s'ha convertit curiosament en "trending topic". Més tard, l'elecció de Bergoglio ha dominat el llistat dels temes més comentats arreu del món, ja fos amb qüestions purament informatives com "Pope Francis" o "Papa Argentino" o bé amb comentaris més burletes com #PrimerasPalabrasdelPapa o #ReplaceMovieTitlesWithPope.

Aquesta tendència encara ha estat més dominant a l'Argentina. #Bergoglio, #Habemuspapam, #Vaticano, #Iglesia o fins i tot #Messias, en una clara referència al jugador del Barça, formaven part dels "trending topics" al país d'origen del nou pontífex. Alguns argentins cèlebres, com la presidenta Cristina Fernández de Kirchner o el jugador del Barça Javier Mascherano han utilitzat Twitter per felicitar el papa Francesc.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut