Barcelona

ERC s'alinea amb el govern per eliminar l'extra però pacta no treure-la als funcionaris que cobrin menys de 967 euros

Esquerra salva el govern d'una derrota parlamentària en rebutjar una moció del PSC per deixar sense efecte la supressió de la paga extra als funcionaris. Per contra, els republicans han pactat amb CiU negociar que la retallada salarial sigui reversible i progressiva i que no es retiri la paga als que cobrin menys de 960 euros. A més, les hores extres només es permetran en casos molt concrets i a preu d'hora normal.

RedaccióActualitzat
Esquerra ha tornat a salvar el govern d'una derrota parlamentària en rebutjar una moció del PSC, la qual han donat suport la resta de partits de l'oposició, per deixar sense efecte la supressió d'una paga extraordinària als funcionaris aquest any.

Ara bé, a canvi, els republicans han pactat amb CiU negociar que les retallades en el sector de la funció pública aquest 2013 siguin reversibles, flexibles, progressives i amb topalls salarials, segons ha explicat la número número 2 d'ERC, Marta Rovira, des dels passadissos. Així doncs, l'acord deixar clar que les mesures són temporals i que la pèrdua de salaris i les condicions de treball no es consoliden i s'hauran d'adequar a l'evolució de l'economia. Pel que fa a l'eliminació de la paga extra, l'acord recull que es mirarà d'aplicar-la de manera progressiva, és a dir, que la retallada sigui més gran per als qui més cobren.

Però el que ja està quantificat és el col·lectiu que sí que cobrarà la paga extra. Segons aquest acord, s'exclourà de les retallades els funcionaris amb retribucions anuals inferiors a una vegada i mitja del salari mínim interprofessional, és a dir, que cobrin menys de 967 euros al mes o 13.551 euros anuals, i s'estudia ampliar-ho a retribucions anuals inferiors a dues vegades aquest salari mínim (18.068 euros anuals).


Les hores extres, només en casos molt concrets i a preu d'hora normal

El que sí que queda clar és que s'han acabat les hores extres en el sector públic, llevat de casos molt concrets, i, si se'n cobren, serà a preu d'hora normal. També es revisaran i suprimiran una bona part dels complements de dedicació especial i s'establirà un topall màxim per a les retribucions del personal directiu del sector públic de la Generalitat. Com a contrapartida, s'avança en la flexibilitat horària, amb tot un seguit de mesures per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar, com ara la incorporació de dos o tres dies de permís no recuperable.

En paral·lel, es mantindran els límits la contractació laboral temporal i es continuarà apostant per la mobilitat entre administracions per cobrir les necessitats que hi pugui haver. Tot plegat amb la intenció d'estalviar 730 milions d'euros en el capítol de personal durant aquest any.

Els acords es portaran a la negociació de la mesa de la funció pública que es reunirà en les pròximes setmanes, segons ha avançat la vicepresidenta Joana Ortega. Les mesures, de moment, no agraden a la resta de l'oposició.

Malestar a l'oposició

Aquest acord ha servit perquè CiU no perdés la moció al Parlament, però la decisió final d'ERC ha provocat un gran malestar a les files del PSC. I és que, fins a l'últim moment, els socialistes esperaven que ERC se sumés a la resta de partits, la qual cosa hauria suposat la primera derrota de CiU al Parlament en aquesta legislatura. El portaveu del PSC al Parlament, Jaume Collboni, ha acusat els republicans d'"haver enterrat en calç viva el gir social que havien promès als seus electors" i els ha preguntat: "Com pensen condicionar les polítiques regressives de CiU si no formen part del govern, com condicionaran les polítiques de CiU si no ho fan en aquest Parlament".

CiU, amb qui els republicans tenen un acord de governabilitat, no s'hi ha pronunciat i s'ha limitat a justificar les retallades pels "incompliments" del govern espanyol amb Catalunya.

La moció ha comptat amb el suport del PSC, PPC, ICV-EUiA, Ciutadans, i la CUP. L'oposició ha retret a CiU que apliqui retallades abans d'haver elaborat i presentat els pressupostos de la Generalitat per a aquest any.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut