Imatge d'arxiu d'una sessió al Parlament Basc.
Imatge d'arxiu d'una sessió al Parlament Basc.
Vitòria

Una picabaralla entre EH-Bildu i PP fa que se suspengui la ponència de pau i Convivència al Parlament basc

En el ple d'aquest dijous al Parlament basc, la portaveu abertzale Laura Mintegi ha fet referència a "víctimes d'origen polític" i el també diputat d'EH-Bildu Julen Arzuaga ha parlat de "presos polítics", la qual cosa ha irritat els diputats del PP.

RedaccióActualitzat
La presidenta del Parlament basc, Bakartzo Tejería, del PNB, ha decidit posposar la constitució de la ponència de pau i convivència prevista per a aquest dijous, després d'una sessió plenària accidentada, amb acusacions creuades entre EH-Bildu i el PP. En el ple previ a la constitució de la ponència, la portaveu d'EH-Bildu, Laura Mintegi, ha dit que "víctimes d'origen polític" eren "evitables", unes paraules que, juntament amb les de l'abertzale Julen Arzuaga parlant de "presos polítics", han irritat els parlamentaris del PP.

La diputada Arantza Quiroga s'ha dirigit a la líder abertzale per recriminar-li que, segons el seu raonament, "les víctimes del terrorisme Fernando Buesa o Miguel Ángel Blanco es van buscar el seu propi assassinat per manca de diàleg". Quiroga ha acusat Mintegi d'haver estat "tan tranquil·la" durant l'homenatge al dirigent del PSE assassinat per ETA Fernando Buesa. La dirigent popular també ha criticat la creació de la secretaria de Pau i Convivència per part de l'executiu d'Íñigo Urkullu i creu que mostra "empatia" amb els presos d'ETA.

Mintegi li ha retret aquest comentari i ha respost que "hi ha una cosa que no em deixa impassible. No es pot dir que vaig estar tan tranquil·la en l'homenatge a una víctima perquè totes les víctimes que han mort per causa política no ha estat per un accident de trànsit, un infart o un càncer i és una tragèdia". La portaveu d'EH-Bildu ha afegit que les aquestes víctimes "són totes evitables, absolutament" perquè "tenen un origen polític, que depèn de la societat, de les persones i dels polítics". Les paraules de Mintegi han originat protestes en alguns escons de la cambra.

Davant d'aquesta situació, la presidència de la cambra ha difós un comunicat en què explica que posposa la creació de la ponència "a la vista del clima del debat viscut en el ple" i ha fet una crida a tots els grups "perquè facin un esforç de respecte mutu". Tejería ha anunciat que la ponència "es constituirà amb la major brevetat possible" perquè la societat basca reclama consolidar la pau després del final de la violència d'ETA.
Anar al contingut