Madrid

L'edat de prejubilar-se s'eleva als 65 anys i s'obre la porta als jubilats a treballar si renuncien a mitja pensió

El Consell de Ministres ha aprovat per decret llei diverses mesures per allargar la vida laboral i promoure l'envelliment actiu. Aquesta nova reforma de les pensions vol evitar tant com es pugui que els treballadors de més edat perdin aquesta condició i passin a cobrar la pensió.

RedaccióActualitzat
Cada cop hi ha menys treballadors que cotitzen a conseqüència de l'augment de l'atur i la Seguretat Social no es pot permetre continuar incrementant el que paga en jubilacions.

Per evitar que els treballadors de més edat perdin aquesta condició i passin a cobrar la pensió, el Consell de Ministres ha aprovat diverses mesures per allargar la vida laboral i per fomentar l'envelliment actiu, és a dir, que les persones d'edat avançada puguin continuar treballant després de jubilar-se.

Amb aquestes mesures, el govern espera estalviar-se uns 4.500 milions d'euros, la meitat del que costen actualment les jubilacions anticipades i parcials, un cop s'hagi implementat completament el 2027.

Els sindicats ja han posat el crit al cel per aquesta nova reforma de les pensions, que consideren una burla al Pacte de Toledo. Diuen que es torna a utilitzar la situació conjuntural per fer una retallada "injusta, innecessària i excessiva" i lamenten que es promogui la falsa idea que els prejubilats són "persones insolidàries que abusen del sistema".

S'eleva l'edat d'accés

Els treballadors que vulguin jubilar-se anticipadament hauran d'esperar-se a tenir 65 anys, i no 63 com fins ara, després d'haver cotitzat durant 35 anys.

Si el treballador es veu obligat a jubilar-se anticipadament, ho podrà fer als 63 anys, dos anys més tard que fins ara, i en tindrà prou d'haver cotitzat durant 33 anys.

L'actualització de l'edat s'anirà incrementant gradualment i serà plenament vigent el 2027.

Finalment, no s'han modificat els coeficients reductors que s'apliquen per cada any d'avançament a l'edat legal de jubilació.

Penalització als ERO que discriminin

El govern també vol evitar que les grans empreses aprofitin els expedients de regulació d'ocupació per discriminar els treballadors de més edat i perjudicar el sistema de protecció per desocupació i de pensions.

Amb el nou decret llei es penalitzarà econòmicament les empreses en què el percentatge de majors de 50 anys acomiadats sigui superior al percentatge que representa aquest col·lectiu dins la firma i se'ls exigirà una compensació econòmica si tenen beneficis cinc anys després.

Límits a la jubilació parcial

El govern també vol evitar que la jubilació parcial dels treballadors s'aprofiti perquè es converteixi en una jubilació anticipada. Per això, la reducció màxima de la jornada només serà del 50%, que s'ampliarà fins al 75% si es complementa amb un contracte indefinit i a temps complet a un treballador jove.

Els treballadors podran compatibilitzar cobrar la meitat de la pensió de jubilació amb una nòmina per una feina a temps complet o parcial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut