Nicosia

Xipre s'afanya a blindar-se contra la fugida de capitals mentre creix la indignació entre els dipositants

El Parlament xipriota està fent una cursa contrarellotge per actualitzar la legislació i evitar una fugida massiva de capitals. El rescat de Xipre amenaça de sacsejar la vida política del país mentre creix la indignació entre els dipositants.

RedaccióActualitzat
El rescat de Xipre amenaça de sacsejar la vida política del país. El Parlament xipriota està fent una cursa contrarellotge per actualitzar la legislació i evitar una fugida massiva de capitals. L'oposició socialista i comunista xipriota ja ha advertit que no pensa donar suport al rescat que, per primera vegada, passa factura a tots els titulars de dipòsits bancaris.
 
El president de Xipre ha suspès la compareixença prevista aquest diumenge al Parlament del país per explicar el rescat bancari i les taxes imposades als dipòsits bancaris xipriotes. De moment, el president ha anunciat que posposa la sessió de control fins dilluns. Tots els esforços se centren ara a evitar una temuda fugida de capitals un cop dimarts es desbloquegin els comptes dels bancs.
 
Els comptes estan bloquejats des de la matinada de dissabte per evitar cap moviment. Dimarts quedaran alliberats després d'aplicar-los la taxa imposada pel rescat. Xipre viu doncs una mena de "corralito" temporal, que garanteix l'aplicació de la nova taxa.

La taxa és d'un 6,75% per a tots els dipòsits, inclosos els comptes, de menys de 100.000 euros i un 9,9% per als que tinguin estalvis superiors a aquesta xifra. A la pràctica, això suposa que un xipriota amb 3.000 euros al compte veurà com li resten uns 200 en concepte de la taxa de rescat.
 
Aquesta nova fórmula de rescat econòmic decidit a Brussel·les ha indignat els xipriotes per la forma i la seva immediata aplicació. La mesura també afecta un bon nombre d'estrangers, especialment inversos russos, que tenien comptes a l'illa per aprofitar els avantatges fiscals.
 
"No extrapolable"
 
Aquest nou rescat creua una línia vermella que s'havia respectat fins ara: la garantia dels dipòsits. Brussel·les ja ha explicat que és un cas únic i excepcional per a Xipre, però els països rescatats del sud d'Europa no poden evitar mirar amb recel la mesura.
 
Grècia, Portugal i Espanya, amb el seu rescat parcial, es pregunten si la taxa els podria afectar. Les autoritats espanyoles ja s'han afanyat a dir que no veuen que pugui ser possible a Espanya. El Ministeri d'Economia assegura que és "un bon acord" però "no extrapolable".
 
Els experts, com el catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra Oriol Amat, destaquen que un "corralito", encara que sigui parcial, només és possible en economies de petitíssima escala. Asseguren, a més, que l'efecte contagi és una amenaça llunyana.
 
El rescat de Xipre costarà 10.000 milions d'euros. És una cinquena part del deute acumulat de Catalunya. El Banc d'Espanya el quantifica, a hores d'ara, en 50.000 milions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut