Pequín

Li Keqiang assumeix el govern de la Xina amb l'objectiu de fer realitat el "somni xinès"

Televisió de CatalunyaActualitzat
La Xina ha completat el relleu generacional amb l'aprovació del nou primer ministre, Li Keqiang, i el seu govern. Li, que substitueix Wen Jiabao, vol imprimir un estil més directe, menys retòric, en un intent d'acostar-se a la gent, i ha aprimat la macroestructura de l'executiu.

Els nous líders xinesos encunyen un nou concepte: el "somni xinès". Un somni molt més modest que l'americà i que es tracta de justícia social i benestar per a la població.

Aquest concepte és precisament el que ha centrat l'estrena de Li Keqiang com a primer ministre. Al seu costat, els viceprimers ministres, entre els quals hi ha una dona i molts més joves.

Li ha dit que la prioritat segueix sent el creixement econòmic i un millor repartiment de la riquesa, amb un govern eficient i creïble, o, el que és el mateix, menys burocràtic i implacable contra la corrupció.

Una feina que el nou primer ministre assumeix que no estarà exempta de riscos. Assegura que sacsejar els privilegis adquirits pot ser més difícil que sacsejar l'ànima, però afirma: "No importa com de profund sigui el riu, ens haurem de mullar per creuar-lo. Perquè no tenim alternativa. La reforma determina el destí del nostre país i el futur de la nació."

Responent a una dotzena de preguntes pactades amb la premsa, Li també ha parlat de la crisi mediambiental. "A mi també em molesta respirar aquest aire", ha dit Li, que ha afegit que les polítiques mediambientals tindran objectius i terminis concrets i que es castigarà severament aquells que contaminin.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut