Nicòsia

El "no" de l'oposició posa en dubte l'aprovació de la llei que confisca una part dels dipòsits bancaris a Xipre

Redacció - 18/03/2013 - 09.20h.

Compàs d'espera a Xipre, on, després d'un ajornament, aquest dilluns arriba al Parlament la votació sobre la decisió de la Unió Europea d'intervenir tots els dipòsits bancaris per fer pagar als ciutadans una part del rescat de 10.000 milions d'euros. El govern, que ha presentat la mesura com un mal menor, no té prou majoria per tirar endavant la llei al Parlament, tot i que ja s'ha aplicat "de facto" la immobilització dels dipòsits.

La mesura ha encès els ànims de la població i de l'oposició d'esquerres, que diu que no la pensa avalar. No només s'ha posposat el procés legislatiu per tirar-la endavant, sinó que el tancament dels bancs durarà, almenys, fins dimecres. La portaveu del Banc Central de Xipre assegura que el sector bancari està disposat a col·laborar en tot.

El rescat de Xipre ha derivat en una crisi política a l'illa. L'oposició es nega a avalar la mesura, que ha generat indignació i ràbia entre els ciutadans, i el govern necessita el seu suport al Parlament. Per donar temps als polítics per negociar, s'ha ampliat el "corralito" imposat a Xipre per evitar una fuga de capitals. Els bancs, que havien d'obrir dimarts, continuaran tancats.

El partit del president, Nikos Anastassiadis, necessita el suport de 9 diputats opositors per poder aprovar les condicions del rescat pactat amb Brussel·les. Ara per ara, sembla una missió impossible i per això s'ha ajornat fins aquest dilluns la sessió d'urgència que s'havia de fer al Parlament. Mentrestant, totes les transferències bancàries continuaran congelades fins dimecres. Molts ciutadans parlen de "robatori".

El dia que obrin els bancs, s'aplicarà automàticament a tots els dipòsits un gravamen del 9,9% si superen els 100.000 euros i del 6,7% si no hi arriben. La mesura, sense precedents en la crisi de l'euro, vulnera les garanties europees sobre els dipòsits bancaris, que, en teoria, estan assegurats per llei si no arriben a aquest topall.

La gent continua formant llargues cues als caixers automàtics per treure'n el que puguin, però molts limiten les operacions a 100 o 200 euros, lluny del màxim diari permès, que és de mil euros. Fins i tot hi ha qui, com aquest home, que finalment ha estat aturat per la policia, ha anat a la seva entitat bancària amb un buldòzer, se suposa que per aplicar un "pla B" en cas que la màquina expenedora es resistís a donar-li els seus diners.


PUBLICITAT

Enllaços patrocinats >

Comentaris

0

Deixa el teu comentari

Escriu el teu comentari

Normes de participació!

Normes de participació:

Tanca
  1. Per fer un comentari al portal 324.cat, has de ser usuari registrat.
  2. Tots els comentaris passen per un procés de moderació, per això poden trigar uns minuts a aparèixer publicats.
  3. Normes d'ús:
    1. No s'admeten comentaris insultants, ni racistes, ni contraris a les lleis vigents
    2. No es publicaran comentaris que no estiguin relacionats amb la notícia
    3. No es publicaran els comentaris que incompleixin les normes de participació que asseguren una participació de qualitat i respectuosa.

publicitat

ANÀLISI
Veure'ls tots