Trasplanten per primer cop a l'estat espanyol un ronyó poc compatible

L'operació, un trasplantament renal creuat en viu, ha estat possible gràcies a una nova tècnica, tot i que un dels ronyons no era del tot compatible amb un dels receptors.

RedaccióActualitzat
La Fundació Puigvert de Barcelona ha fet per primera vegada a l'estat espanyol un trasplantament renal creuat en el qual un dels ronyons no era del tot compatible amb un dels receptors. La intervenció ha estat possible gràcies a una nova tècnica que consisteix a extreure els anticossos del receptor que provocaven la incompatibilitat amb un mecanisme semblant al de la diàlisi.

Amb aquest nou procediment augmenten les possibilitats per fer aquest tipus de trasplantaments ja que actualment el 30% dels candidats a donants vius no són compatibles.

El trasplantament creuat vol dir que dos receptors se n'han beneficiat alhora. En aquest cas hi ha hagut dos matrimonis que hi han estat implicats. Un dels membres del primer matrimoni ha donat un ronyó en viu a l'altre matrimoni, que al seu torn ha fet el mateix. En un dels casos, però, hi havia una incompatibilitat lleu, cosa que feia que l'operació no fos viable.

Perquè s'hi doni llum verda cal que donant i receptor tinguin el grup sanguini compatible i també 12 proteïnes de l'organisme per les quals el cos ha generat anticossos que provoquen el rebuig. Però en un dels casos hi havia una proteïna que no era compatible per al trasplantament. El que es va fer per resoldre-ho va ser aplicar la tècnica d'immunoabsorció.

El responsable clínic de l'equip de trasplantaments de ronyó de la Fundació Puigvert, Lluís Guirado, ha subratllat que aquest primer cas suposa obrir nous camins en el trasplantament renal creuat de donant viu. "Aquesta tècnica no beneficia només un receptor, sinó dos, ja que el trasplantament creuat implica dos receptors, cap dels quals podria rebre l'òrgan si no es fes l'operació creuada", ha explicat l'uròleg a través d'un comunicat.
Anar al contingut