Estrasburg

El Tribunal Europeu de Drets Humans revisa la sentència contra l'estat espanyol pel cas de la "doctrina Parot"

El Tribunal Europeu de Drets Humans revisa aquest dimecres la sentència dictada contra l'estat espanyol per haver aplicat l'anomenada "doctrina Parot" a la membre d'ETA Inés del Rio. El govern de Rajoy havia sol·licitat aquesta revisió després que al juliol del 2012 la sala tercera del tribunal condemnés per unanimitat Espanya i declarés irregular l'aplicació d'aquesta doctrina.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Europeu de Drets Humans torna a examinar avui la sentència que va dictar una de les seves sales el juliol de l'any passat i que va considerar irregular l'aplicació de l'anomenada "doctrina Parot" a la membre d'ETA Inés del Rio. Els 17 jutges que formen la sala es reuniran per estudiar el recurs presentat pel govern espanyol contra la condemna que implicaria la revisió de nombrosos expedients penitenciaris.

Els jutges del tribunal escoltaran els arguments de l'advocat de l'estat espanyol en defensa de la doctrina Parot. En aquesta vista s'analitzarà el recurs contra una sentència del juliol de l'any passat que va dictaminar que aquesta doctrina vulnera els drets humans. Concretament, en l'afer de l'etarra Inés del Rio s'afirma que s'ha aplicat la llei de manera retroactiva, un punt que nega el govern espanyol, que s'ha mobilitzat a fons perquè darrere aquest cas el que hi ha en qüestió és tota la "doctrina Parot", la interpretació que limita dràsticament la reducció de penes per beneficis penitenciaris.

La vista es farà davant la gran sala del Tirbunal, formada per 17 jutges que prendran una resolució sobre el cas d'Inés del Rio. Aquesta decisió marcarà també el futur de tots els etarres a qui s'ha aplicat aquesta interpretació de l'aplicació del Codi Penal, pensada per allargar el temps efectiu de condemna. La sentència definitiva trigarà encara mesos a pronunciar-se. Des del col·lectiu de familiars de presos d'ETA Etxerat es creu que avui és un "dia clau" perquè considera que "estan en joc els drets humans".
 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut