Madrid

Fernández Díaz diu que Espanya té marge per a "l'enginyeria jurídica" si Estrasburg rebutja la "doctrina Parot"

El ministre de l'Interior està convençut que, si el Tribunal Europeu de Drets Humans torna a rebutjar la "doctrina Parot", les autoritats espanyoles tenen prou recursos jurídics per intentar evitar l'aplicació de la sentència d'Estransburg. La resolució del Tribunal podria marcar el futur de tots els etarres a qui s'ha aplicat la "doctrina Parot", que allarga el temps efectiu de condemna.

RedaccióActualitzat
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat que, si el Tribunal Europeu de Drets Humans confirma la sentència que rebutja la "doctrina Parot", Espanya té marge per a "l'enginyeria jurídica", i ha afegit que el que passi en el cas concret de l'etarra Inés del Río en la vista que el tribunal fa aquest dimecres no té perquè ser aplicable a tots aquells presos que estiguin en una situació semblant. El ministre ho ha explicat en unes declaracions a Onda Cero.

"Es pot fer enginyeria jurídica" quan li han preguntat a Fernández Díaz si Espanya pot eludir d'alguna manera l'aplicació d'una sentència que confirmi el rebuig a la "doctrina Parot". El ministre ha dit que "són els tribunals espanyols i l'Audiència Nacional" els que hauran "d'interpretar i aplicar" la decisió que prengui el tribunal d'Estrasburg. Segons el titular d'Interior, "no hi ha aquest automatisme" en funció del qual la resolució europea s'hagi d'adoptar per a "tots i cadascun dels interns" que estan complint sentències d'acord amb la "doctrina Parot". Aquesta interpretació del Codi Penal estableix la reducció de penes per beneficis penitenciaris que s'aplica sobre cadascuna d'aquestes condemnes de manera individual i no sobre el temps màxim legal de permanència en presó, que a Espanya és de 30 anys.

Als passadissos del Congrés, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que confia que el Tribunal Europeu de Drets Humans reconsideri la seva posició i admeti els arguments formulats per l'executiu espanyol en el recurs contra la sentència que va condemnar Espanya per fer servir la "doctrina Parot" a l'etarra Inés del Río. Rajoy considera que aquesta doctrina és "un instrument enormement útil en la lluita contra el terrorisme i espero que el tribunal ho entengui d'aquesta manera".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut