Madrid

Montoro flexibilitza el dèficit per a les comunitats i Mas-Colell es mostra satisfet després de la reunió del CPFF

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha acceptat una flexibilització del dèficit per als governs autonòmics si Brussel·les ho fa amb Espanya, i ha defensat que s'apliquin dèficits diferents, segons determinades condicions

RedaccióActualitzat
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha acceptat una flexibilització del dèficit per als governs autonòmics i ha anunciat que s'estudiarà si es fixa un objectiu de dèficit diferent per a cada autonomia. El ministre d'Hisenda ha concretat que "si Brussel·les corregeix el dèficit públic per a Espanya, la intenció és compartir amb les comunitats el nou objectiu".

Després del Consell de Política Fiscal i Financera, Montoro ha destacat que la intenció del govern espanyol "és saber si s'ha de continuar mantenint un objectiu de dèficit únic comú per a totes les comunitats". El ministre d'Hisenda ha tornat a insistir que s'ha tancat l'any 2012 amb una "amplíssima diferència" en els dèficits de les diferents comunitats, "s'ha obert un ventall" molt gran, que "s'ha d'entendre com l'ocasió per a una altra forma d'establir l'objectiu de dèficit públic", sense prejutjar, ha afegit, "cap resultat".

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha sortit de la reunió del CPFF molt satisfet tot i que ha deixat clar que no vol entrar en polèmiques amb altres comunitats autònomes que s'han mostrat contràries al dèficit asimètric. El conseller d'Economia havia arribat amb una "actitud constructiva", segons les seves pròpies paraules. Mas-Colell reclama que les autonomies en conjunt assumeixin un terç del dèficit públic que Brussel·les fixi per a Espanya. Els representants de la Comunitat de Madrid i de Castella-La Manxa han expressat que són partidaris d'objectius de dèficit idèntics per a totes les comunitats autònomes.

En aquest Consell de Política Fiscal i Financera s'ha decidit crear un grup de treball per estudiar aquests objectius diferenciats. El Consell també ha servit per començar a discutir un nou sistema de finançament de les autonomies.

En el penúltim Consell de Política Fiscal i Financera, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, deia en marxar: "No ha anat gens bé. Se'ns tracta com a una mena de criatures a les quals cal disciplinar". I al següent, ni tan sols hi va anar. Mas-Colell va plantar Montoro perquè considerava que en aquestes trobades no hi havia marge per a la negociació i que Madrid imposava el seu criteri. Montoro es mostrava inflexible en els objectius de dèficit per a les comunitats, alhora que n'examinava els plans d'ajust. Les que no aprovaven no obtindrien els recursos del fons de liquiditat autonòmic, uns diners vitals per a les arques autonòmiques, sobretot amb els mercats tancats i barrats per a les comunitats.

Mas-Colell es va conjurar per aconseguir que Montoro relaxés l'objectiu de dèficit pel 2013. Un estira-i-arronsa que s'ha allargat ben bé uns mesos. Aquest dèficit asimètric dependria de l'esforç de cada comunitat per reduir els números vermells durant el 2012 del seu producte interior brut o de si estan adherides al fons de liquiditat autonòmic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut