Una oficina del Banc de Xipre. (Foto: Reuters)
Una oficina del Banc de Xipre. (Foto: Reuters)
Nicòsia

El gas, les pensions i l'ajuda de Rússia, entre les propostes per al "pla B" de Xipre per obtenir el rescat

S'espera que aquest mateix dijous l'executiu xipriota, que torna a reunir la comissió tècnica per concretar el nou pla, el presenti davant la cambra després de les reunions amb els grups polítics. Mentrestant, els ciutadans viuen amb molta angoixa tot aquest procés.

RedaccióActualitzat
El govern de Xipre treballa en un "pla B" per aconseguir el rescat internacional de 10.000 milions d'euros després que el Parlament va rebutjar la taxa sobre els estalvis que demanava la zona euro. S'espera que aquest mateix dijous l'executiu xipriota, que torna a reunir la comissió tècnica per concretar el nou pla, el presenti davant la cambra després de les reunions amb els grups polítics.

De la trobada d'aquest dimecres en van sortir diverses propostes. Una seria, segons la televisió pública xipriota, recuperar la idea de la taxa, però només per als dipòsits de més de 100.000 euros. L'executiu xipriota també manté la porta oberta a aconseguir una part dels diners de Rússia, i per això continuaran les converses entre els ministres de Finances de tots dos països. Altres opcions serien recórrer al fons de pensions, o l'emissió de deute vinculada als beneficis futurs del gas.

La solució també podria passar per l'Església xipriota. De fet, l'arquebisbe ortodox de Xipre ha posat a disposició del govern les propietats de l'Església. Mentrestant, els ciutadans viuen amb molta angoixa tot aquest procés, després que el tancament dels bancs s'ha allargat fins dimarts que ve per evitar que mentre es pren la decisió hi pugui haver una retirada massiva de dipòsits.

Pressions externes

Per la seva banda, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha demanat responsabilitat a les autoritats xipriotes per no generar més desconfiança. Schulz també ha reclamat una solució per a Xipre en el marc de la Unió Europea.

Tot i això, des de Rússia, que va concedir un préstec a Nicòsia l'any 2011, el primer ministre ha reclamat que hi puguin participar altres països. I ha alertat que aquesta crisi pot afectar les relacions entre Moscou i Brussel·les.
Anar al contingut