Jeroen Dijsselbloem, president de l'Eurogrup.
El president de l'Eurogrup pressiona Xipre. (Foto: Reuters)
Brussel·les

El Banc Central Europeu només garanteix la liquiditat als bancs de Xipre fins dilluns

El Banc Central Europeu només garanteix la liquiditat als bancs de Xipre fins dilluns. A Nicòsia, el president xipriota intenta pactar contrarellotge un pla B amb els líders de l'oposició. Mentrestant, Rússia amenaça de treure l'euro de la cistella de divises del país si les decisions que pren la Unió Europea sobre Xipre perjudiquen els dipòsits russos que es troben en bancs xipriotes.

RedaccióActualitzat
El Banc Central Europeu afegeix encara més pressió a Xipre perquè trobi una solució al seu pla de rescat. En un breu comunicat de dues frases, el BCE anuncia que només subministrarà liquiditat als bancs de l'illa fins dilluns. El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha donat ple suport a la mesura: "No crec que el Banc Central Europeu estigui utilitzant amenaces, el que fa és fer el màxim que pot dins del seu mandat".

Dijsselbloem ho ha explicat al Parlament Europeu, on després d'advertir del risc sistèmic que representa Xipre, ha reconegut que la proposta de gravar els dipòsits inferiors als 100.000 euros va sortir d'ell, tot i ser una sortida de compromís.

Des de Nicòsia, el govern de Xipre treballa en un "pla B" per aconseguir el rescat internacional de 10.000 milions d'euros després que el Parlament va rebutjar la taxa sobre els estalvis que demanava la zona euro. S'espera que aquest mateix dijous l'executiu xipriota, que torna a reunir la comissió tècnica per concretar el nou pla, el presenti davant la cambra després de les reunions amb els grups polítics.

Mentrestant, Rússia amenaça de treure l'euro de la cistella de divises del país si les decisions que pren la Unió Europea sobre Xipre perjudiquen els interessos russos. Cal recordar que bona part dels dipòsits als bancs xipriotes corresponen a fons russos. L'amenaça l'ha fet aquest matí el primer ministre rus, Dimitri Medvedev, que ha explicat que el 42% de les reserves de divises que té Rússia són en euros.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha assegurat que si no van informar Rússia de les condicions del rescat de Xipre és perquè va ser un acord pres a última hora en la reunió de l'Eurogrup.
Anar al contingut