Barcelona

El català guanya parlants tot i que li falta més reconeixement oficial i jurídic

Un informe de la "Plataforma per la Llengua" assegura que el català és una llengua en expansió, especialment en l'àmbit cultural i en les noves tecnologies

RedaccióActualitzat
Un informe de la "Plataforma per la Llengua" assegura que el català és una llengua en expansió, especialment en l'àmbit cultural i de les noves tecnologies. A Europa és la setena llengua que més s'aprèn i el nombre de lectors en català ha augmentat un 5,3% des del 2007 i ara ja supera el milió de persones.

Els canals de televisió en català han guanyat l'últim any 285.000 espectadors i el consum de ràdio en català ha augmentat en l'últim any un 3,8% i ha guanyat uns 83.000 oients. En cinema, tot i que no para de créixer la demanda d'usuaris per veure cine en català, només un 3% de les pel·lícules que s'estrenen a Catalunya tenen còpia en català.

A la xarxa, el català es mostra com una de les llengües més actives, és la dinovena més utilitzada a Twitter  i ja hi ha més de 60.000 dominis ".cat" registrats.  

En canvi, el català no va bé en educació, justícia i el món empresarial. Així, només un 13% de les sentències que es redacten a Catalunya són en català, i és una tendència descendent des del 2005. En ensenyament, als territoris de parla catalana es mantenen els entrebancs: per exemple, al País Valencià el 60% dels centres de preescolar no ofereixen ensenyament en català i 126.000 alumnes d'Infantil i Primària no han pogut estudiar en català aquest any, tot i haver-ho sol·licitat.

En el món empresarial, mentre els 5 principals grups catalans de distribució incorporen el català en els seus productes de marca blanca, el 94% dels productes venuts en supermeercats i grans superficies de Catalunya encara no estan etiquetats en català.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut