Washington

L'erupció de megavolcans va donar lloc als dinosaures

Els científics encara debaten què va poder motivar l'extinció dels dinosaures: si va ser un meteorit o bé una gran erupció volcànica. Si fos certa aquesta última hipòtesi, els dinosaures s'haurien extingit pel mateix cataclisme que va fer possible la seva aparició.

RedaccióActualitzat
Fa 65 milions d'anys es va extingir l'últim dinosaure aviar. Abans, ho havien fet els grans dinosaures terrestres, així com els dels oceans i els del cel. Els científics encara debaten a dia d'avui què va poder motivar aquesta extinció: si va ser un meteorit o bé una gran erupció volcànica. Si fos certa aquesta última hipòtesi, els dinosaures s'haurien extingit pel mateix cataclisme que va fer possible la seva aparició.

Un estudi científic que ha aconseguit datar de forma més precisa les roques volcàniques ha confirmat que una sèrie d'erupcions massives que van tenir lloc fa 200 milions d'anys van provocar una extinció sobtada de la meitat de les espècies de la Terra, aplanant el camí per a l'arribada de l'era dels grans sauris. Les erupcions volcàniques van tenir lloc en un període d'uns 600.000 anys, en quatre compassos i de forma sobtada, durant el qual es van alliberar uns 10,4 milions de quilòmetres cúbics de lava.

Segons els investigadors, l'extinció massiva d'espècies de finals del Triàsic es va produir exactament en el moment de l'erupció d'una sèrie de megavolcans que va canviar el clima emetent enormes quantitats de diòxid de carboni (CO2) a l'atmosfera. Després d'això, els dinosaures haurien començat a dominar l'escorça terrestre per un període de 135 milions d'anys abans de desaparèixer novament.

L'estudi redueix el marge de tres milions d'anys entre un i altre fenomen que donaven les estimacions prèvies. La nova datació reforça la idea que el gran canvi es va produir en un temps curt en termes geològics. Per arribar a aquestes conclusions els científics van observar que en la capa de sediment corresponent al període anterior a l'erupció hi havia fòssils del Triàsic. En canvi, aquests fòssils havien desaparegut per complet en les capes que daten després d'aquest esdeveniment, segons han publicat els autors de l'estudi a la revista "Science" del 22 de març.

L'estudi alerta que hi ha un paral·lelisme amb l'etapa actual, ja que assenyala que l'actual escalfament ràpid del planeta causat per les emissions de CO2 podrien ser fatals per a les espècies més vulnerables que no poden adaptar-se ràpidament.

"D'alguna manera, l'extinció del Triàsic tardà té similituds amb el que tenim avui", ha dit Terrence Blackburn, de la Institució Carnegie i coautor de l'estudi.

Per fer el seu estudi, els investigadors van analitzar mostres de basalt que hi havia a Nova Escòcia (Canadà), al Marroc i als suburbis de Nova York. En el moment en què aquestes erupcions es van produir, només hi havia un gran continent a la Terra.
Anar al contingut