Barcelona

Mas obre la porta a ERC i al PSC a entrar al seu executiu per garantir la "supervivència de l'autogovern"

El president de la Generalitat referma la relació amb els republicans, davant Duran que hi veu distanciaments, i va més enllà oferint ampliar el consens als socialistes en un moment en què, segons ell està en risc la "supervivència de l'autogovern". Sobre el diàleg amb el govern espanyol, Mas el veu ara més possible però assegura que això no l'allunyarà del seu compromís amb la consulta.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha refermat aquest divendres la relació entre CiU i ERC. Creu que, si bé és jove, el pacte de legislatura és sòlid i prometedor i s'ha mostrat confiat que es mantingui els quatre anys que duri la legislatura. Mas s'ha desmarcat així de les declaracions del seu soci de coalició, Josep Antoni Duran i Lleida, que aquest dijous posava en entredit la salut del vincle entre els dos partits.

Artur Mas ha anat més enllà i en una entrevista a RAC1 ha dit que considera imprescindible ampliar les línies d'acord, no només amb Esquerra, sinó també amb el PSC. De fet, els ha obert la porta a formar part del govern en un moment en què, segons la seva opinió, està en risc la "supervivència de l'autogovern". Mas no ha descartat que els seus líders -Oriol Junqueras i Pere Navarro- poguessin arribar a ser consellers.

Sobre les relacions entre CDC i UDC, Mas ha afirmat que el pacte de federació és "sòlid com a mínim fins que arribi la consulta", i ha intuït que a partir de l'eventual referèndum "també es mantindrà" l'aliança.

Acostament però sense virar

Artur Mas ha assegurat que manté el rumb i nega que les vies de diàleg obertes amb el govern espanyol l'allunyin del seu compromís amb la consulta sobiranista.

En aquest sentit, ha anunciat que el jurista Carles Viver Pi-Sunyer serà el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, òrgan assessor del govern per preparar la consulta i construir les conegudes com a estructures d'Estat, els membres del qual seran nomenats la setmana que ve.

El president de la Generalitat creu que s'ha obert una "escletxa" de diàleg després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, en què el ministre d'Hisenda va obrir la porta a flexibilitzar el dèficit per als governs autonòmics i a aplicar-lo de forma diferenciada. Després d'aquest gest, Mas veu els pressupostos de la Generalitat més pròxims però ha advertit que, tot i que es permeti un sostre de dèficit de l'1,5% del PIB com demana Catalunya, els comptes "seran durs".

Artur Mas ha explicat en una entrevista a RAC1 que si ara caigués el pacte fiscal com una "fruita madura" l'acceptaria tot i reconèixer que aquest no és l'objectiu últim que persegueix el seu govern. No creu, però, que això passi perquè el govern de Mariano Rajoy ja va dir que no.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut