Oreneta a Ivars d'Urgell. Autor: Edgar Aldana
Oreneta a Ivars d'Urgell. Autor: Edgar Aldana

El Servei Meteorològic de Catalunya crea una xarxa per estudiar els impactes del canvi climàtic sobre la fauna i la flora

El Servei Meteorològic de Catalunya crea una xarxa per estudiar els impactes del canvi climàtic sobre la fauna i la flora

Alberto AlcántaraActualitzat
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha creat la Xarxa Fenològica de Catalunya (Fenocat), que permetrà estudiar els impactes del canvi climàtic sobre la fauna i la flora de Catalunya. Amb aquesta xarxa, es farà un seguiment de l'evolució del clima a partir de l'observació sistemàtica de 45 espècies vegetals i animals.  

El projecte compta amb la col·laboració de la Institució Catalana d'Història Natural, l'Institut Català d'Ornitologia i el Museu de Ciències Naturals de Granollers i recupera una tasca iniciada el 1932 per l'antic SMC.

Animals i plantes, indicadors del clima

La fenologia analitza la relació entre el clima i les manifestacions estacionals o periòdiques de les espècies vegetals o animals, com ara la floració de les plantes o la migració dels ocells. Un exemple serien els estudis que vinculen els canvis en la distribució de determinades espècies de papallones amb l'escalfament global.

Inicialment, es farà un seguiment de 25 espècies vegetals, 14 espècies d'ocells i 6 espècies de papallones. Per seleccionar-les, s'ha valorat la seva distribució àmplia a Catalunya, la facilitat d'identificació, el fet que siguin bones indicadores de la variació de les condicions climàtiques i que tinguin interès ecològic i/o econòmic.

Durant els primers mesos, els registres fenològics seran presos per uns 75 membres de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM) d'arreu del país. Es preveu que aquesta activitat s'obri a totes les persones interessades en el futur.

La Xarxa s'ha presentat aquest divendres al Centre Cultural de Cardedeu, coincidint amb els actes de celebració del Dia Meteorològic Mundial (23 de març).

Podeu consultar més informació a la secció de climatologia de la web del SMC.
Anar al contingut