Els ministres Montoro i De Guindos al costat de la vicepresidenta del govern espanyol. (Foto: EFE)
Els ministres Montoro i De Guindos al costat de la vicepresidenta del govern espanyol. (Foto: EFE)
Madrid

El govern Rajoy obre la porta perquè els afectats per les preferents recuperin part del capital

El decret llei aprovat pel Consell de Ministres per protegir els titulars de preferents i deute subordinat obliga la banca a fer una derrama de 2.000 milions per bescanviar preferents.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol ha obert la porta perquè els 300.000 afectats per les preferents recuperin una part del capital. El Consell de Ministres ha aprovat un decret llei per protegir els titulars de preferents i deute subordinat obliga la banca a fer una derrama de 2.000 milions per bescanviar preferents.

El reial decret de protecció als titulars de productes d'inversió complexos crea la comissió de seguiment que farà els criteris per designar els beneficiaris que podran accedir als arbitratges de les entitats nacionalitzades.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que aquesta comissió, a més de determinar els criteris d'accés, podrà decidir si algun col·lectiu de clients que ha accedit a l'arbitratge pot acollir-se a una tramitació prioritària.

També el reial decret estableix que el fons de garantia de dipòsits (FGD) de la banca aportarà els diners en efectiu als titulars de preferents després de fer el canvi d'aquests productes per capital.

Les entitats que han rebut ajudes públiques han de canviar aquest tipus de productes per capital, normalment accions, aplicant una quitança. No obstant això, entitats nacionalitzades com NCG Banc i CatalunyaBanc no cotitzen, de manera que per donar liquiditat al titular en el canvi s'utilitzarà el FGD.

La creació de la comissió de seguiment era un acord de PP i PSOE del 29 de gener passat per donar una sortida als afectats per preferents. El decret llei per protegir els titulars de preferents arriba després que el govern espanyol ja va limitar la comercialització d'aquests productes.
Anar al contingut